Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euronews, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το Ισραήλ για «την προφανώς σκόπιμη χρήση παράνομης φονικής και άλλης υπερβολικής βίας» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν δολοφονηθεί σχεδόν 200 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση αυτή, την οποία είχε υποβάλει το Πακιστάν εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με 23 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 15 αποχές. Σύμφωνα με το Israel Times,η απόφαση του Πακιστάν υπερψηφίστηκε από 23 χώρες – μέλη, ενώ καταψηφίστηκε από Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Τόγκο και τα  νησιά Φίτζι.

Η απόφαση βασίστηκε σε έκθεση του ΟΗΕ η οποία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με το φόνο 189 Παλαιστίνιων διαδηλωτών και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.100 στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν πέρυσι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο  Παλαιστίνιος πρεσβευτής, Ιμπραήμ Χράισι, δήλωσε πως «η στόχευση αμάχων είναι ένα σοβαρό ζήτημα και δεν θα πρέπει να συγχωρεθεί», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε λόγο για δικτάτορες που θέλουν να πλήξουν το Ισραήλ. «Οι δικτάτορες και οι υποκριτές ψήφισαν και παρέβλεψαν να αναφερθούν στις τρομοκρατικές δράσεις της Χαμάς. Δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε αυτή την κοροϊδία. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το Ισραήλ και τους πολίτες του».

Στην έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επισημαίνεται πως αποτελεί έγκλημα πολέμου το να σκοτώνεις πολίτες που δεν συμμετέχουν ενεργά σε εχθροπραξίες, όπως πράττει το Ισραήλ. «Έχουμε πολύ σημαντικούς λόγους να πιστεύουμε πως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ, στην προσπάθεια τους να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις έχουν σκοτώσει και έχουν τραυματίσει πολύ σοβαρά πολίτες που ούτε συμμετείχαν σε εχθροπραξίες, ούτε αποτελούσαν απειλή».