Οργανώσεις, συλλογικότητες και κόμματα από χώρες όλης της Ευρώπης ενώνουν τις φωνές τους με όσους διαμαρτύρονται για τις δρακόντειες αλλαγές που θα επιφέρει στο διαδίκτυο η Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα της ΕΕ, και ειδικά τα άρθρα 15 και 17, και καλούν τον κόσμο, όχι μόνο να διαμαρτυρηθεί διαδικτυακά και τηλεφωνικά προς τους ευρωβουλευτές της χώρας του, αλλά και να διαδηλώσει την αντίθεσή του το μεσημέρι του Σαββάτου.
 
Μεταξύ άλλων, καλέσματα υπάρχουν για δεκάδες πόλεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, τη Σουηδία, τη Σκωτία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, ενώ για την Ελλάδα υπάρχουν δύο καλέσματα, για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στη 1 το μεσημέρι υπάρχει κάλεσμα για το Σύνταγμα, ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 
Δείτε τον χάρτη (πατήστε επάνω του για περισσότερα):
 

 
Το κάλεσμα
 

Η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ συνιστά απειλή για την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και πολιτισμού στο διαδίκτυο. Μαζί, στις 23 Μαρτίου 2019, καλούμε σε μία ημέρα ευρωπαϊκής διαμαρτυρίας ενάντια στους κινδύνους της μεταρρύθμισης.
 
Το άρθρο 17 (πρώην 13) θα οδηγήσει στη χρήση φίλτρων που είναι επιρρεπή σε σφάλματα καθώς και κοστίζουν ακριβά, καθώς ο απαιτούμενος προληπτικός εντοπισμός φερόμενων παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων δεν είναι εφικτός με κανέναν άλλον τρόπο, ακόμη και αν ο όρος «φίλτρο φόρτωσης» δεν χρησιμοποιείται ρητά στη διατύπωση του νόμου.

Τα φίλτρα φόρτωσης θα εμποδίσουν τη νόμιμη έκφραση απόψεων και δημιουργικού περιεχομένου, καθώς τα αυτόματα συστήματα δεν μπορούν να διακρίνουν με ακρίβεια τις νομιμες χρήσεις από τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Οι προβλεπόμενες διασφαλίσεις δεν επαρκούν για την αποτροπή τέτοιου λανθασμένου φιλτραρίσματος.

Οι μικρότερες πλατφόρμες θα δουν την ύπαρξή τους να απειλείται, καθώς πολλοί από αυτούς θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 15 και 17 (πρώην άρθρα 11 και 13), ή τουλάχιστον θα πρέπει να φοβούνται πως θα συμπεριληφθούν, ανεξάρτητα από το εάν οι παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων αποτελούν πρόβλημα για αυτούς τους ιστότοπους και εφαρμογές σήμερα, ή εάν έχουν τους πόρους να εκπληρώσουν πραγματικά τις νέες υποχρεώσεις τους.
 
Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα όλων των δημιουργών και είμαστε υπέρ μιας σύγχρονης πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και μιας δημοκρατικής ρύθμισης των ψηφιακών γιγάντων που κυριαρχούν στην αγορά. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση με τη σημερινή της μορφή θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, πρέπει να απορριφθεί.
 
Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν κατά των άρθρων 15 και 17.
 
Υποστηρίξτε την έκκλησή μας, οργανώστε τοπικές διαμαρτυρίες και συμμετάσχετε σε αυτό το ευρωπαϊκό κίνημα πολιτών.