Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το περιστατικό συνέβη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Μεταξουργείο, κοντά στην πλατεία Αυδή.

«Ήταν σκοτάδι, δεν υπήρχε κανείς στο δρόμο, πίσω μια ομάδα κουκουλοφόρων μου είπαν τι κάνετε και από πού είστε…μόλις άκουσα εγώ κατάλαβα και είπα στο φίλο μου στη μητρική μου γλώσσα γιατί εκείνος δεν καταλάβαινε, ‘τρέχα γιατί θα μας χτυπήσουν’» δηλώνει ο Αχμάντ, ο ένας από τους δύο Αφγανούς, που μίλησε στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης. 

Στη συνέχεια, όπως περιγράφει, τους κυνήγησαν, με τον ίδιο να πέφτει πάνω σε μια κολώνα, με τους κουκουλοφόρους να τον βρίζουν και να χτυπούν «με μανία». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με γροθιές, μαχαίρια και σίδερα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Αχμάντ ήρθε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2009, και αφού έμαθε πολύ γρήγορα την ελληνική γλώσσα, εργάζεται από το 2012 ως διερμηνέας Φαρσί, Παστού, Ορντού και Νταρί.

«Είχα ακούσει ότι σε συγκεκριμένα μέρη βαράνε ανθρώπους και δεν πηγαίνω. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μου συμβεί αυτό» δηλώνει ο Αχμάντ, στέλνοντας μήνυμα στους γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους στα σχολεία όπου παρακολουθουν μαθήματα προσφυγόπουλα πως «δεν έχει σημασία τι χρώμα είσαι, τι θρησκεία είσαι και από πού είσαι. Δεν έχει νόημα ούτε φόβος, ούτε ανησυχία, να σταματήσουν τα παιδιά το σχολείο, δεν θα πάθουν τίποτα».

Καταγγελία για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς και ΕΔΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδίο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, καταγράφεται και η καταγγελία ενός ακόμα μετανάστη, πως στις 18 Μαρτίου δέχθηκε τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, έξω από τα γραφεία για τους πρόσφυγες στην πλατεία Αττικής.

Σύμφωνα με τον Αλί Σουαρί, αστυνομικοί τον χτύπησαν αφού του είχαν δέσει τα χέρια πίσω από την πλάτη, με τον ίδιο να πέφτει κάτω, πριν τον βάλουν στο περιπολικό για να τον μεταφέρουν στο τμήμα. Σημειώνεται πως ο ίδιος καταγγέλλει και υβριστική επίθεση από υπάλληλο της υπηρεσίας, στην οποία υποστηρίζει πως απευθύνθηκε για να λάβει το χρηματικό ποσό που ως πρόσφυγας δικαιούται.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ: