«Η καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο αλλά και η ορατή βελτίωση όλων των δεικτών της οικονομίας, μας πείθουν πως διαθέτουμε την υπεροπλία στο πεδίο των επιχειρημάτων έναντι της αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο όταν ο κόσμος θυμάται καλά ποιοι ευθύνονται για τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά. Η μνήμη των πολιτών είναι ο εχθρός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη KontraNews» ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί ένα άνοιγμα μονοδιάστατα στην κεντροαριστερά, ούτε πολύ περισσότερο επιθυμεί να την υποκαταστήσει. Εκείνο το οποίο τονίζουμε σε όλους τους τόνους είναι η ανάγκη να συστρατευτούν δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε μια προσπάθεια συγκρότησης ενός Αριστερού – προοδευτικού πόλου πάνω σε μια αντινεοφιλελεύθερη, αντιεθνικιστική και αντιρατσιστική βάση». αναφέρει ο Π. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, για την «προοδευτική συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «Πρόκειται για ένα αμφίπλευρο άνοιγμα για την διαμόρφωση ενός πολύμορφου πολιτικού αστερισμού σε μια ισότιμη βάση. Η δύναμη αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αυτής της προσπάθειας, αλλά και η ικανότητα της να καταθέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η απάντηση στην επανεμφάνιση του νεοφασισμού στην Ευρώπη και στην άνοδο της ακροδεξιάς, για να είναι αποτελεσματική και πειστική, προϋποθέτει την ήττα των μέχρι σήμερα νεοφιλελεύθερων στρατηγικών».

«Γι' αυτό», συνεχίζει, «δεν μιλάμε για πολιτικές συγχωνεύσεις, αλλά για προγραμματικές συναντήσεις. Για το πόσο απαραίτητο είναι να διαμορφωθούν συνθέσεις ως προς το επόμενο βήμα, καθώς το τέλος του προγράμματος λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως εισαγωγή σε μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία συνολικά. Οφείλουμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στον κόσμο για τους στόχους και τα θεμελιώδη κριτήρια της πολιτικής μας. Στη βάση αυτής της λογικής, δεν έχουμε μπροστά μας κυρίως κάποιον κίνδυνο, αλλά μια ευκαιρία».

Τζανακόπουλος: Ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ από την περίοδο Σαμαρά – Βενιζέλου

«Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής προοδευτικής πλειοψηφίας, η οποία δεν θα δώσει απλά τις εκλογικές μάχες της επόμενης περιόδου, αλλά θα είναι ο κινητήριος μοχλός για τις μεγάλες ριζοσπαστικές τομές και πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η Ελλάδα στη νέα μεταμνημονιακή εποχή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Larissanet.

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να πρωταγωνιστήσει για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων στον πολιτικό χώρο που οριοθετείται από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι και τη Σοσιαλδημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία είναι πλέον επείγουσα, με δεδομένη την μετατόπιση της ΝΔ σε ακραίες δεξιές θέσεις αλλά και την ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ ήδη από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου».

Πρόσθεσε δε, ότι «πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ από τις αντίστοιχες των στελεχών της ΝΔ σε όλα σχεδόν τα ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης» και «επομένως, είναι απολύτως λογικό να ασκεί σφοδρή κριτική σε μια προσπάθεια συμπόρευσης προοδευτικών δυνάμεων, η οποία κινείται στον αντίποδα των στρατηγικών επιλογών του ΚΙΝΑΛ και της ηγεσίας του».

Επίσης, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς για «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κάποιοι ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν ότι στην πολιτική σκηνή της χώρας, μετά από δεκαετίες υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν παίρνει μίζες, δεν διαπλέκεται με τους ισχυρούς, δεν κάνει χάρες στην ολιγαρχία. Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα και λάσπη να τραβήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο βούρκο του “όλοι ίδιοι είναι” μήπως και ξεχαστούν τα πεπραγμένα τους στο έδαφος της συλλογικής απαξίωσης της πολιτικής».

Σε άλλο σημείο, αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει πως «στόχος μας με τη νέα ρύθμιση είναι να διατηρηθεί το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία και ταυτόχρονα να υπάρξουν εκείνες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τις υποχρεώσεις τους».

«Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η κυβέρνηση συζητά με τους εποπτικούς θεσμούς και λαμβάνει τις απόψεις τους σοβαρά υπόψη, αλλά την ίδια στιγμή απέδειξε ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει στη νομοθέτηση ακόμη κι αν σε επιμέρους σημεία υπάρχουν διαφωνίες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δηλαδή η πρώτη προτεραιότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στην αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος».

Χαρίτσης: Η ΝΔ συναγωνίζεται σε ακραίες θέσεις τον Ορμπάν και τον Σαλβίνι

Η ΝΔ δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»,  ενώ προσθέτει πως η αξιωματική αντιπολίτευση «σε μια σειρά από ζητήματα συναγωνίζεται σε ακραίες θέσεις τον Ορμπάν και τον Σαλβίνι».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Α. Χαρίτσης εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων, «ακριβώς για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας να κεφαλαιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών». Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη, «καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς έχει κινητοποιήσει το σύνολο σχεδόν του προοδευτικού κόσμου», ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι «υπερασπίζεται μέχρι κεραίας αυτές τις πολιτικές».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει ως «ξεδιάντροπα fake news ακροδεξιάς κοπής», τα περί επιχείρησης νοθείας με την απονομή ιθαγένειας σε χιλιάδες αλλοδαπούς και ασκεί κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευσης λέγοντας πως «σκόπιμα καταφεύγει διαρκώς στον κιτρινισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας ώστε να συσπειρώσει τη βάση της και να δημιουργήσει λαϊκό έρεισμα».

Τέλος, απαντώντας στις αντιδράσεις για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους ΟΤΑ λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέτει το ρητορικό ερώτημα αν μπορούν να μείνουν οι δήμοι για έξι μήνες, εν μέσω καλοκαιριού, χωρίς πυροσβέστες, ναυαγοσώστες ή βρεφονηπιοκόμους και τονίζει ότι η ΝΔ «είτε είναι πλήρως αποκομμένη από τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, είτε έχει άλλες σκοπιμότητες, δηλαδή να μεταφέρει κρίσιμες λειτουργίες της αυτοδιοίκησης σε εργολαβικά συμφέροντα, επιβαρύνοντας τους πολίτες».

Παπαδημούλης: Οι πολίτες θα επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών προτάσεων

Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι οι σημαντικότερες για το μέλλον της ΕΕ, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «Europost», καλώντας τους πολίτες «να πάνε και να ψηφίσουν μαζικά, για να κάνουν τη διαφορά, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις και τις πολιτικές που τους αντιπροσωπεύουν».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «την τελευταία 5ετίας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις σημαντικότερες συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς. Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών προτάσεων. Του φιλολαϊκού οικονομικού και πολιτικού μοντέλου που προωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και του σημερινού αδιέξοδου που αναπαράγουν οι συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις».

«Να στηρίξουν», προσθέτει, «τις δυνάμεις και τις πολιτικές προσωπικότητες που έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των πολλών και έχουν αγωνιστεί για να βελτιώσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ώστε να δουν καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή τους ζωή».

Ο Δ. Παπαδημούλης, χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση» τον στόχο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων «να γίνουν πιο ελκυστικές» και να στοχεύσουν στη δημιουργία νέων συμμαχιών με τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής ατζέντας, σαν «αυτό ακριβώς που κάνουμε με τη “Προοδευτική Συμμαχία” στο ΕΚ τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο ίδιος.