Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στου στο Αγαθονήσι, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός συνάντησε διαχρονικά πολλά εμπόδια και πέρασε μέσα από βάσανα και κακουχίες, που αποτελούν πλέον κομμάτι του. Υποστήριξε ότι μετά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουμε καταφέρει να βγούμε πιο δυνατοί και ενωμένοι, συνεχίζοντας να γράφουμε ιστορία.

«Αυτός ο λαός, διαχρονικά, συνάντησε πολλά εμπόδια στο διάβα της ιστορίας. Στη μακρά αυτή διαδρομή, συναντάμε όλα όσα συγκροτούν τη σύγχρονη Ελλάδα Τα μεγάλα επιτεύγματα, η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδος αλλά και οι δυσκολίες, τα βάσανα, οι κακουχίες. Τα κουβαλάμε όλα. Όλα είναι κομμάτι μας. Η ιστορία μας δεν είναι η καταφυγή μας. Δεν επικαλούμαστε το μεγαλείο της, με νοσταλγία. Είναι η δύναμη μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζει τη συλλογική του αυτοπεποίθηση ένας λαός που σε κάθε δυσκολία βρήκε τον τρόπο να την υπερβεί.

Μέσα από την ενότητα του, τη σκληρή δουλειά και την ομοψυχία, βγήκε πιο δυνατός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός για το μέλλον του. Η ιστορία αυτού του τόπου λοιπόν, δεν είναι γραμμένη σε χρόνο αόριστο. Αλλά συνεχίζει να γράφεται, σε χρόνο ενεστώτα, σήμερα, τώρα, που αφήνουμε πίσω μια σκληρή περίοδο».

«Πατριωτισμός είναι τα έργα υποδομής μέσα στην κρίση»

Αναφερόμενος στους κατοίκους του ακριτικού νησιού, δήλωσε πως η κυβέρνηση μέσα σε δύσκολες συνθήκες επεδίωξε και κατάφερε να υπάρχουν σήμερα 9 εκπαιδευτικοί για τα 6 παιδιά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έδειξε τον πατριωτισμό της, δίνοντας χρήματα για ‘εργα υποδομής μέσα στην κρίση.

«Πατριωτισμός είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια βλέπατε μόνο τουρκικά κανάλια σήμερα βλέπετε μόνο ελληνικά κανάλια, επίσης πατριωτισμός είναι ότι μέσα στην κρίση βρήκαμε τα χρήματα για έργα υποδομής. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν υπάρχει γωνία της Ελλάδα που δεν θα υπερασπιστούμε μέσα από την κοινωνική μας πολιτική και μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις».

Αιχμές κατά της Τουρκίας

Σχετικά με την προσπάθεια που έκαναν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη για να παρενοχλήσουν την πτήση του προς το Αγαθονήσι, ο Α. Τσίπρας θέλησε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η Ελλάδα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση κοιτώντας προς το μέλλον, μακριά από κορώνες και λεονταρισμούς. 

«Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα να χαμηλώσει την πτήση μέχρι να αναλάβουν τα μαχητικά μας. Η Ελλάδα σήμερα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση. Όχι με κορώνες και λεονταρισμούς. Όχι νοσταλγώντας το παρελθόν αλλά αδράζοντας το μέλλον. Η πατρίδα μας βγαίνει από μια επώδυνη κρίση που την πλήγωσε, αλλά δεν τη γονάτισε».