Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τη Δευτέρα η Τερέζα Μέι υπέστη μια ακόμα επώδυνη ήττα στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν τροπολογία η οποία θεωρητικά τους δίνει το δικαίωμα να αναλάβουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση για την διαδικασία του Brexit και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Ολ. Λέτουιν, και η οποία εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν την Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit ή ακόμα και να ψηφίσουν υπέρ της ακύρωσης του Brexit.

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Guardian, στις ψηφοφορίες της Τετάρτης θα μπορούσαν να εμπεριέχονται και να εξεταστούν οι εξής επιλογές: Η υπερψήφιση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Μέι με την ΕΕ και έχει ήδη απορριφθεί, η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η ανάκληση του άρθρου 50 και η ακύρωση του Brexit, η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, η ψήφιση της συμφωνίας της Μέι μαζί με τελωνειακή ένωση και πρόσβαση στην ενιαία αγορά, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή που έχει η ΕΕ με τον Καναδά.

Την ίδια ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (υφυπουργός Βιομηχανίας), ο Άλιστερ Μπερτ (υφυπουργός Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (υφυπουργός Υγείας). Ο Χάρινγκτον κατηγόρησε την Τερέζα Μέι πως «παίζει στη ρουλέτα τις ζωές και το μέλλον της μεγάλης πλειοψηφίας των Βρετανών».

Η Μέι ανακοίνωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το πότε θα φέρει προς ψήφιση για τρίτη φορά την συμφωνία της με την ΕΕ, παρά το ότι οι Βρυξέλλες της έχουν ξεκαθαρίσει πως αν δεν περάσει τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, στις 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Brexit ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Πριν την ψήφιση της τροπολογίας του Λέτουιν, η Μέι είχε τονίσει πως είναι κάθετα αντίθετη με το να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες την Τετάρτη, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να δώσει «λευκή επιταγή» για ψηφοφορίες για τις οποίες δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση να πράξει κάτι τέτοιο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζερέμι Κόρμπιν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψηφοφορία και επιτέθηκε και πάλι στην Μέι, λέγοντας πως έχει αποτύχει. «Η προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα του Brexit έχει εξελιχθεί σε εθνική ντροπή. Η κυβέρνηση και η πρωθυπουργός έχει αποτύχει σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας. Αρνούνται να ακούσουν και αρνούνται να βρουν μια συναινετική λύση που θα αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες και όχι μόνο το κόμμα τους».