Συγκεκριμένα, η Υποεπιτροπή Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, υπερψήφισε το νομοσχέδιο «Save the Inetrnet Act», για να αποκαταστήσει την «Ανοικτή Διαταγή Διαδικτύου», που δημιουργούσε τους ισχυρούς κανόνες που προστάτευαν την ουδετερότητα του διαδικτύου. Το νομοσχέδιο έλαβε την πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία, με 18 ψήφους υπέρ και 11 κατά.
 
Το νομοσχέδιο που σκοπεύει να αποκαταστήσει τους κανόνες της Ουδετερότητας του Διαδικτύου της κυβέρνησης Ομπάμα πέρασε το πρώτο νομοθετικό εμπόδιο το μεσημέρι της Τρίτης, στην προσπάθεια των Δημοκρατών να αποκαταστήσουν την Ουδετερότητα του ίντερνετ, που από τα τέλη του 2017 απειλεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ελεύθερο διαδίκτυο.
 
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2017, η ελεγχόμενη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) αποφάσισε να καταργήσει το πακέτο κανόνων της προεδρίας Ομπάμα το 2015, ανοίγοντας τον δρόμο στους τεχνολογικούς κολοσσούς της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου να αλώσουν την αγορά, καθώς πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πρόσβαση στο ίντερνετ διαφορετικών ταχυτήτων. Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, η FCC παραδίδει τα κλειδιά σε μονοπώλια όπως οι Verizon, Time Warner Cable, Comcast, AT&T, Altice και Charter, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, είτε να μπλοκάρουν, είτε να επιβραδύνουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Πρακτικά, η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη λεγόμενη «Ανοικτή Διαταγή Διαδικτύου» του Ομπάμα, που αποτελούσε το τελευταίο οχυρό της διαδικτυακής ουδετερότητας στις ΗΠΑ.
 
Με απλά λόγια, με βάση τις αποφάσεις του 2017, οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν και να μπλοκάρουν κατά το δοκούν περιεχόμενο, αποδομώντας πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας του διαδικτύου μέχρι σήμερα για τους χρήστες. Επιπλέον, μικρότερες εταιρείες και ιστοσελίδες αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο «τείχος», καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις μεγάλες εταιρείες.
 
«Χωρίς αυτή τη νομοθεσία δεν υπάρχει κανένα ανάχωμα για να βεβαιωθούμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να υπονομεύσουν και να φιμώσουν τους μικρούς ανταγωνιστές τους ή την αντιπολίτευση» δήλωσε σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Φρανκ Παλλόν Τζ., λίγο μετά την υπερψήφισή του το απόγευμα της Τρίτης..
 
Το νομοσχέδιο στοχεύει να επαναφέρει τη διαταγή της Ομοσπονδιακής Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) από το 2015, η οποία απαγόρευε στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εμποδίζουν ή να περιορίζουν το περιεχόμενο του παγκόσμιου ιστού ή να δημιουργούν διαδικτυακές συνδέσεις πολλαπλών ταχυτήτων. Οι κανόνες αυτοί επανακαθόριζαν τους παρόχους υπηρεσιών ως κοινούς μεταφορείς, εκθέτοντάς τους σε αυστηρότερους κανονισμούς, καθώς και στην επίβλεψη της FCC.
 
Σημειώνεται πως τα lobby των τηλεπικοινωνιών εργάστηκαν αδιάκοπα για να πείσουν τους νομοθέτες της επιτροπής να προσθέσουν επικίνδυνες τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να διαλύσουν το νομοσχέδιο και να αφήσουν παράθυρα στους παρόχους ίντερνετ για να μπλοκάρουν και να υποχρεώνουν τους χρήστες να υποστούν έξτρα χρεώσεις για να έχουν πρόσβαση.
 
Το επόμενο επεισόδιο στην προσπάθεια επαναφοράς των κανονισμών για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου αναμένεται να παιχτεί στο Κογκρέσο στις 8 Απριλίου, την ώρα που τα ίδια τα μέλη της επιτροπής της Βουλής αναγνωρίζουν πως περισσότεροι από το 80% των Αμερικανών υποστηρίζουν σταθερά την αποκατάσταση της προστασίας που υπήρχε έως το 2015. 
 
«Δεδομένου ότι η FCC κατάργησε την Ανοικτή Διαταγή Διαδικτύου το 2017, οι πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών έχουν κινηθεί αργά και προσεκτικά για να διαβρώσουν τις έννοιες της δικτυακής ουδετερότητας προς όφελος των επιχειρηματικών τους πρακτικών και την υπεράσπισή τους. Ο νόμος Save the Internet θα αποκαταστήσει την προστασία της Ουδετερότητας του Διαδικτύου σε εθνικό επίπεδο. Προτρέπουμε τα μέλη του Σώματος να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο και να ενθαρρύνουν κάθε Αμερικανό να ζητήσει από τους αντιπροσώπους του να ψηφίσουν την άμεση έγκρισή του» δήλωσε σχετικά Φίλιπ Μπερενπρόικ, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής της «Δημόσιας Γνώμης» (Public Knowledge), που ασχολείται με το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή αγορά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί έζησαν μία… παράλληλη ιστορία όπως των Ευρωπαίων για την ελευθερία του διαδικτύου, αφού αντίστοιχα καλέσματα για την προστασία του υπήρξαν από αρκετούς φορείς και συλλογικότητες, καλώντας τον κόσμο να επικοινωνήσει με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές ώστε να τους πιέσει να υπερψηφίσουν την επαναφορά των διατάξεων Ομπάμα, να μιλήσουν για το θέμα στα social media και να ενημερώσουν με κάθε τρόπο τους υπόλοιπους πολίτες. 


 

Τι ακριβώς είναι η «ουδετερότητα του Διαδικτύου»

 
Η ουδετερότητα του δικτύου είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία, όλη η κίνηση στο διαδίκτυο αντιμετωπίζεται ισότιμα. Η ισότιμη πρόσβαση έχει καθοριστική σημασία για τη σημερινή λειτουργία του διαδικτύου και την απευθείας σύνδεση όλου του κόσμου στο δίκτυο.
 
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι παραπάνω κανονισμοί είχαν την έγκριση των εταιρειών τεχνολογίας καθώς και ομάδων καταναλωτών, ωστόσο βρίσκονταν από καιρό στο στόχαστρο των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.
 
Όπως εξηγεί η Independent, η ουδετερότητα δικτύου εμποδίζει τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ να επιβραδύνουν τις συνδέσεις για άτομα που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους, εφαρμογές και υπηρεσίες, και να εμποδίζουν το νόμιμο περιεχόμενο.
 
Χωρίς τους κανόνες, δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον ισότιμα όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο και θα είναι σε θέση να προωθούν ορισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες σε σχέση με άλλους.

Παρακολουθήστε το κατατοπιστικό επεισόδιο του John Oliver για την Ουδετερότητα του Διαδικτύου: