Το γενικευμένο «σιωπητήριο» που εφάρμοσε η πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών για το κρίσιμο ζήτημα της ευρωπαϊκής «μεταρρύθμισης» στα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, αλλά και το κραυγαλέο έλλειμμα ενδιαφέροντος και δημοσιογραφικής κάλυψης του ζητήματος από την πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, δεν κατάφεραν να κάμψουν το τεράστιο ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την Οδηγία. Ενδιαφέρον που μετουσιώθηκε σε αγανάκτηση για τη στάση που τήρησαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο, με εξαίρεση τη Σοφία Σακοράφα  του ΜέΡΑ25, και τον Νίκο Χουντή της Λαϊκής Ενότητας.
 
Υπενθυμίζεται πως από το σύνολο των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραβρέθηκαν μόλις οι έντεκα εξ αυτών, με τους επτά να ψηφίζουν υπέρ της Οδηγίας, δύο να καταψηφίζουν και δύο ακόμη να δηλώνουν «παρών». Υπό την πίεση των αντιδράσεων των πολιτών, δεν ήταν λίγοι οι ευρωβουλευτές και τα κόμματα που επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη στάση τους αυτή, ενώ ακόμα πιο αξιοσημείωτη είναι η στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (Ελιά στις ευρωεκλογές του 2014).
 
Συγκεκριμένα, με εξαίρεση την Μαρία Σπυράκη από την αξιωματική αντιπολίτευση που υπερψήφισε και τον Νίκο Ανδρουλάκη που αρκέστηκε να δηλώσει «παρών», ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Κύρτσος, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, και ο Θοδωρής Ζαγοράκης από τη Νέα Δημοκρατία απουσίασαν από την ψηφοφορία, όπως και η Εύα Καΐλή. Τόσο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όσο και οι ίδιοι ευρωβουλευτές δεν προχώρησαν στην παραμικρή ανακοίνωση για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Την απόλυτη σιωπή επέλεξαν και οι νυν (Λάμπρος Φουντούλης) και πρώην (Γιώργος Επιτήδειος και Ελευθέριος Συναδινός) χρυσαυγίτες, οι οποίοι και υπερψήφισαν την Οδηγία, παρά τη φαινομενική αντίθεσή τους με τη ρύθμιση.

Επίσης, σιγήν ιχθύος τήρησαν και οι δύο ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές, Κώστας Χρυσόγονος και Νότης Μαριάς, με τον πρώτο να ψηφίζει υπέρ της έγκρισης της Οδηγίας, και τον δεύτερο να απουσιάζει. Την ίδια ώρα, άλλοι ευρωβουλευτές επικαλέστηκαν «ανειλημμένες υποχρεώσεις», διαφωνία με τη διαδικασία, ακόμα και ασθένεια, στην προσπάθεια να απαντήσουν στις έντονες επικρίσεις των πολιτών.
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Διαφωνούσαν» αλλά δεν πήγαν

 
Από τους ευρωβουλευτές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πυρά, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, που μαζί με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απουσίασε από την ψηφοφορία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και επικαλέστηκε ασθενεία για την απουσία του από την κρίσιμη ψηφοφορία παρά το γεγονός πως μόλις μία ημέρα νωρίτερα άφηνε να εννοηθεί πως θα καταψηφίσει την Οδηγία, απάντησε στις επικρίσεις για την απουσία του
 
«Για λόγους πολύ σοβαρούς, ήμουν υποχρεωμένος να απουσιάζω, για πρώτη κ μόνη φορά, από την Ολομέλεια του ΕΚ όλη την εβδομάδα. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι αυτό. Αν ήμουν παρών, θα ψήφιζα κατά στο κείμενο της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα. Το γιατί, το έχω ήδη εξηγήσει από χθες» δήλωσε στην πρώτη από τις τρεις αναρτήσεις του για το ζήτημα.
 
«Οι πολλοί σοβαροί λόγοι, για την απουσία αυτή την εβδομάδα, για πρώτη κ μόνη φορά, από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, έχουν όνομα: Ίωση, υπερκόπωση κ αυστηρή σύσταση να αποφύγω αυτό το ταξίδι. Λυπάμαι γι αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα» συνέχισε ο Δ. Παπαδημούλης, παρά το γεγονός πως το ίδιο πρωί βρισκόταν σε τηλεοπτικό πάνελ. Στην τρίτη του ανάρτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε μία φωτογραφία της Προέδρου της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ και άλλων συναδέλφων του, που σήκωσαν πλακάτ κατά της Οδηγίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αφού η ψηφοφορία είχε ολοκληρωθεί:
 

 
Από την μεριά της, σε ανακοίνωση μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία επικαλέστηκε «προγραμματισμένη από καιρό» υποχρέωσή της στην Αθήνα, τονίζοντας πως τάσσεται υπέρ της ελευθερίας των χρηστών του Διαδικτύου και της προστασίας της εργασίας των δημιουργών.
 
Διαβάστε τη δήλωση της Κ. Κούνεβα: 
 

«Στους/στις φίλους/ες που ρωτούν ή ερμηνεύουν ως αποφυγή ψήφου την απουσία μου από την ψηφοφορία στη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επί της Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα οφείλω να θυμίσω ότι θέση δική μου και της πολιτικής μου ομάδας GUE/NGL ήταν η καταψήφιση της Οδηγίας αν δεν γινόταν δεκτή η πρόταση-τροπολογία για διαγραφή του άρθρου #13. Τα γραπτα μένουν και η τροπολογία είναι αναρτημένη, μαζί με άλλες, στη σελίδα του #ΕΚ: https://www.europarl.europa.eu/…/A-8-2018-0245-AM-253-257_E….
 
Την ίδια θέση υποστήριξα από το 2016 με πρόταση-τροπολογία για διαγραφή του άρθρου #13 προς τις τρεις συναρμόδιες για την Οδηγία επιτροπές του #ΕΚ: #JURI, #IMCO & #CULT. Το γνωρίζουν άλλωστε και οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων ενώσεων με τις οποίες συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες εγώ και οι συνεργάτες μου, ακόμη και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Η απουσία μου από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του #ΕΚ χθες και σήμερα οφείλεται σε προγραμματισμένη από καιρό υποχρέωση στην Αθήνα – είναι μια από τις σπάνιες φορές που χρειάστηκε να απουσιάσω από ψηφοφορία για λόγους που δεν χρειάζεται να ερμηνεύονται με καχυποψία ή θεωρίες συνωμοσίας. Η θέση μου για τα πνευματικά δικαιώματα ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Ναι στην ελευθερία των χρηστών του Διαδικτύου, ναι και στην προστασία της εργασίας των δημιουργών».

 
Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία σε συνέντευξή του στο ρ/σ News 247 το πρωί της Τετάρτης, υποστηρίζοντας πως ακόμα και εάν ήταν παρών στην ψηφοφορία, δεν θα ψήφιζε ούτε υπέρ ούτε κατά, δηλώνοντας τον προβληματισμό του για το ζήτημα.
 
«Δεν ήμουν στην ψηφοφορία για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά ακόμη κι αν ήμουν δεν θα ψήφιζα ούτε υπέρ ούτε κατά. Από τη μια θες να βοηθήσεις τους δημιουργούς και από την άλλη το μέτρο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο έλεγχο του Διαδικτύου» δήλωσε συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα κάνουν μεν συμφωνίες με μεγάλα πρακτορεία και εφημερίδες, «αλλά δεν θα κάνει το ίδιο με τα μικρά site και τους δημοσιογράφους, τους οποίους ουσιαστικά θα εξαφανίσει από τα αποτελέσματα των αναζητήσεών της».

Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν τον προβληματισμό τους για την Οδηγία, πως η παρουσία τους κατά την ψηφοφορία ενδεχομένως να έπαιζε κρίσιμο ρόλο, δεδομένου πως πριν την ψήφιση της Οδηγίας, προηγήθηκε ψηφοφορία για την τροπολογία της Ευρωομάδας της Αριστεράς, η οποία και απορρίφθηκε για μόλις πέντε ψήφους. 
 

Ποτάμι: Χτυπάμε τους μεγάλους

 
Υπέρ της Οδηγίας ψήφισαν και οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, με τον δεύτερο μάλιστα να είναι και ο εισηγητής των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα.
 
«Το κείμενο που έχουμε μπροστά μας αποτελεί την καλύτερη δυνατή εκδοχή της Οδηγίας που θα μπορούσαμε να έχουμε. Καλώ όλους τους συναδέλφους μου να υπερψηφίσουν την Οδηγία, είναι για το μέλλον της Ευρώπης και για ένα ελεύθερο, ανοικτό και δίκαιο διαδίκτυο» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πριν την ψηφοφορία, ο Γιώργος Γραμματικάκης.
 
«Η μάχη για τα Πνευματικά Δικαιώματα ξεκίνησε ως μια τεχνική συζήτηση, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε πάλη για τη ψυχή της Ευρώπης, δηλαδή τον πολιτισμό της. Η συμφωνία δεν εξασφαλίζει μόνο ότι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί θα επιβιώσουν στην ψηφιακή εποχή. Αποδεικνύει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, και τις δυνατότητες που έχουν να παραπλανούν πολίτες και πολιτικούς. Ένα κρίσιμο ζήτημα, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών» δήλωσε ο ίδιος ευρωβουλευτής του Ποταμιού, μετά το πέρασες της ψηφοφορίας.
 
«Θέλουμε ένα ανοικτό και ελεύθερο διαδίκτυο, χωρίς λογοκρισία. Οι δημιουργοί όμως πρέπει να αμείβονται δίκαια για την ψηφιακή χρήση των έργων τους, από τις πλατφόρμες που εκμεταλλεύονται τη δουλειά τους, και αυτό εξασφαλίσαμε σήμερα» κατέληξε ο Γ. Γραμματικάκης.
 
Από την πλευρά του, την απόφαση να υπερψηφίσει την Οδηγία υπερασπίστηκε και ο έτερος ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, που σε δήλωσή του στο ρ/σ News 247 υποστήριξε πως «στο στόχαστρο δεν μπαίνουν τα μπλοκ, αλλά οι μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες φέρουν την ευθύνη να γνωρίζουν όταν ένας χρήστης ανεβάσει ένα προϊόν, αν έχει την άδεια να το κάνει».
 
«Ένας δημιουργός πρέπει να πληρώνεται για το έργο του» σημείωσε ο ευρωβουλευτής, συμπληρώνοντας πως «οι εταιρίες βγάζουν κέρδος αλλά δεν πληρώνουν τους δημιουργούς τους, γεγονός απαράδεκτο».
 

ΚΚΕ: Αναγκαία η δίκαιη αμοιβή των δημιουργών

 
Σε ανακοίνωση αναφορικά με τη στάση που τήρησαν οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατά την ψηφοφορία προχώρησε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης ψήφισε «λευκό», ενώ ο Σωτήριος Ζαριανόπουλος απείχε της ψηφοφορίας. Στην ανακοίνωσή τους, οι δύο ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τιςενώσεις που τα υπηρετούν, καταγγέλλοντας πως η Οδηγία εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τα αμερικανικά συμφέροντα, υπερασπιζόμενοι ωστόσο τη «λευκή» στάση τους, τονίζοντας πως το ΚΚΕ δεν στοιχίζεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
 
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΚΚΕ:
 

«Το ΚΚΕ αγωνίζεται για την ελευθερία έκφρασης και της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών και όλων των έργων της ανθρώπινης δημιουργίας παντού, ασφαλώς και στο διαδίκτυο. Η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα, στο οποίο την μετατρέπει το εκμεταλλευτικό σύστημα. Οι καλλιτέχνες, οι εκτελεστές, οι πνευματικοί δημιουργοί δεν μπορεί να αφήνονται έρμαιο κι απροστάτευτοι απέναντι στους ομίλους που εκμεταλλεύονται το έργο τους. Είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται η δίκαιη αμοιβή τους.
 
Όμως, η οδηγία «για τα πνευματικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά» της ΕΕ, που υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Συμβούλιο – τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ- δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες προστασίας των δημιουργών ούτε των χρηστών του διαδικτύου. Στόχος της σε κάθε περίπτωση είναι να διαμορφώσει ευνοϊκότερους όρους κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στους τομείς των οπτικοακουστικών έργων, των εκδόσεων και του έντυπου Τύπου. Η οδηγία αποτέλεσε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης τους με τα μονοπώλια που ελέγχουν τη λειτουργία του διαδικτύου, κατά κανόνα αμερικάνικα.
 
Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με λευκό γιατί δεν στοιχίζεται με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ούτε του διαδικτύου, ούτε της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, των εκδοτικών ομίλων, που μοναδικό κριτήριο έχουν τα κέρδη τους. Τάχθηκε ενάντια στην εισαγωγή στο διαδίκτυο φίλτρων αυτόματης παρεμπόδισης ή αποκλεισμού περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Τονίζει ότι τα μέτρα για την προστασία των δημιουργών δεν πρέπει να θίγουν το δικαίωμα πολιτιστικής δημιουργίας και απόλαυσης, ούτε την ελευθερία έκφρασης και να μην συνιστούν πρακτικές ψηφιακής λογοκρισίας.
 
Οι συμφωνίες παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης πρέπει να προβλέπουν δίκαιη αμοιβή και να προστατεύουν τους συγγραφείς, δημιουργούς, καλλιτέχνες, ερμηνευτές ή εκτελεστές και τους χρήστες, επιβαρύνοντας τους μεγάλους ομίλους που κερδίζουν αστρονομικά κέρδη από την αξία των έργων των δημιουργών, μέσω της διάθεσης και αναφόρτωσης τους στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό το λόγο και τάχθηκε υπέρ σχετικών τροπολογιών που κατατέθηκαν, οι οποίες όμως δεν τέθηκαν καν σε ψηφοφορία, αποδεικνύοντας γι’ ακόμη μία φορά τον αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του Ευρωκοινοβουλίου και των αστικών κομμάτων.
 
Η συζήτηση γύρω από τη συγκεκριμένη οδηγία μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο την καταργούν τα μονοπώλια της ψηφιακής αγοράς που ελέγχουν το περιεχόμενο και τις δυνατότητες πρόσβασης των χρηστών ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Αντίστοιχα τα μονοπώλια της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, οι μεγαλοεκδότες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τύπου είναι αυτοί που λεηλατούν το έργο και τα δικαιώματα των δημιουργών με «δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης», συμβάσεις παραχώρησης «αντί πινακίου φακής».
 
Για να μπορεί ο λαός να απολαμβάνει ελεύθερα την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, διαδικτυακά και με κάθε μορφή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των δημιουργών και υψηλής ποιότητας συνθήκες δημιουργίας πρέπει να βγουν από τη μέση τα μονοπώλια και η εξουσία τους, οι κυβερνήσεις και οι ενώσεις που τα υπηρετούν. Να γίνει ο εργαζόμενος λαός ιδιοκτήτης του υλικού και πνευματικού πλούτου που παράγει και του ανήκει».

Ενημερωθείτε για το θέμα που δεν έχει βρει τον δρόμο προς τον υπόλοιπο ελληνικό Τύπο: