Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, μετά από έναν χρόνο διαβουλεύσεων η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να προχωρήσει στην περικοπή 120.000 υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, πατώντας στο πλάνο για τον «βαθύ εκσυγχρονισμό» που θέλει να εφαρμόσει στη χώρα.

Θέλοντας να μην φανεί ανακόλουθος με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για «τομές» στο δημόσιο τομέα της Γαλλίας, ο Μακρόν αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστική μείωση των κονδυλίων για τον δημόσιο τομέα . Η κυβέρνηση τονίζει ότι ο αριθμός των 5,5 εκατομμύριων δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερβολικός (η Γαλλία που αριθμεί περίπου 67 εκατομμύρια κατοίκους) και δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε ακόμα πιο δραστικές περικοπές τα επόμενα χρόνια.

Ο Ολιβιέ Ντασόπ, υφυπουργός αρμόδιος για τον δημόσιο τομέα, δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει το νομοσχέδιο που προβλέπει τις περικοπές μέσα στο καλοκαίρι και να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020.

Η κυβέρνηση Μακρόν υποστηρίζει ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να γίνει πιο μικρός και «ευέλικτος» για τις ανάγκες των πολιτών της Γαλλίας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε δημόσιους υπαλλήλους να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα και να εξοικονομηθούν χρήματα για το γαλλικό κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαρτίου έληξε η δίμηνη προθεσμία της δίμηνης «διαβούλευσης» ανάμεσα στον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν επισκέφθηκε δημάρχους της χώρας και θέλησε να δείξει πως προσπαθεί να βρει λύση κατά της δυσαρέσκειας του λαού που πραγματοποιούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις τελευταίες 19 εβδομάδες.