Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Δ. Βίτσας ρωτήθηκε για την ευρωπαϊκή πολιτική και παρά την αρνητική στάση που τηρούν αρκετές χώρες της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, δήλωσε ότι περιμένει από την Ένωση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον επιμερισμό των βαρών σε όλα τα κράτη – μέλη.

«Στην ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής: Να επιλυθούν ειρηνικά οι εμφύλιες συρράξεις, να δοθούν χρήματα στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, να αντιμετωπιστούν οι συνοριακές διαδικασίες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, να υπάρξει επιμερισμός των βαρών σε ολόκληρη της ΕΕ. Ο Σαλβίνι έχει πετύχει να πηγαίνουν οι μετανάστες στην Ισπανία αντί για την Ιταλία».

Ο Δ. Βίτσας στάθηκε στη στάση της ΝΔ, λέγοντας πως δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό και κινείται στη λογική των χωρών του Βίσενγκρατ και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους σαν να είναι εισβολείς.

«Πήγα στον σύνδεσμο των πακιστανικών κοινοτήτων. Η λέξη ιθαγένεια δεν υπάρχει στον χαιρετισμό μου, μίλησα για τον νέο νόμο που διευκολύνει τους ανθρώπους να πάρουν άδεια παραμονής. Πετάχτηκε η ΝΔ για να με καταγγείλει επειδή είπα ότι όνειρα δεν έχουν σύνορα. Μου έκαναν σφοδρή κριτική επειδή είπα ότι βάσει νόμου όποιος μπορεί να αποδείξει με βάση έγγραφα ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επτά χρόνια, απαλλάσσεται από τον κίνδυνο απέλασης. Αυτόν τον νόμο τον είχε ψηφίσει και η ΝΔ. Η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Κατά τη γνώμη μου κινείται στη λογική των χωρών του Βίζεγκαρντ και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων μιλώντας μόνο για την προστασία των συνόρων λες και οι μετανάστες είναι εισβολείς».

Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα και περίπου 25.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, ενώ 20.000 βρίσκονται σε 28 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Υπογράμμισε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο και εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούν να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Περίπου 25.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, 11.500 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 2.000 σε σπίτια στα νησιά, 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου κοινωνικής προστασίας. Αυτός είναι ο δυναμικός αριθμός. Υπάρχει ένα κομμάτι που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος. Εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση. Έχουμε δύο προγράμματα για να αποσυμφορηθεί το νησί. Στην Ελλάδα έχουμε 550.000 οικονομικούς μετανάστες από πριν το 2016. Στην Αθήνα το 20% του πληθυσμού είναι οικονομικοί μετανάστες.

Τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με ελληνομάθεια, εκπαίδευση και δυνατότητα απασχόλησης. Άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο μέχρι το καλοκαίρι του 2017 συμφωνήσαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα πάρουν τρία μηνιάτικα (1.500 ευρώ), θα νοικιάσουν ένα σπίτι, πρόκειται για 200 άτομα, και έτσι θα φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο».