Σε σύνολο 231 παρόντων βουλευτών υπέρ του άρθρου 68, στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της τροπολογίας, τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές καταψήφισαν και 4 δήλωσαν παρών.

Τα υπόλοιπα άρθρα, από 69-84 που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της Α' κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ και 6 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Μειώθηκε στα 100.000 το όριο για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια

Με νομοτεχνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση κατεβάζει το ύψος του ληξιπρόθεσμου ορίου για τα επιχειρηματικά δάνεια στις 100.000 από τις 130.000 που προβλεπόταν αρχικά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν γίνεται από επιθυμία αλλά από ανάγκη «για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά».

Υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν γίνεται από επιθυμία αλλά από ανάγκη «για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά». Η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλη τροποποίηση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποδείξουν ότι η εμπορική αξία της κατοικίας τους είναι διαφορετική από την καταχωρισμένη στα βιβλία των πιστωτών.

«Αρχίζουμε με την αποτίμηση που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών και από εκεί και πέρα εάν ο δανειολήπτης με νόμιμο τρόπο  αποδείξει ότι  η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη θα ισχύει αυτή έναντι εκείνης που προσδιορίζεται στα βιβλία των πιστωτών» ανέφερε για τη συγκεκριμένη τροποποίηση ο Γ. Δραγασάκης.

Οι αντιδράσεις

Η τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με την “προστασία” της κύριας κατοικίας δεν είναι μόνο κατώτερη των προσδοκιών, αλλά συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό εις βάρος των δανειοληπτών, καταγγέλλει η Ένωση Καταναλωτών «ΕΚΠΟΙΖΩ»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, που ασχολείται εκτεν΄'ως με τα δικαιώματα και την προστασία των δανειοληπτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ «εκφράζει τη βαθειά πικρία, απογοήτευση και οργή της για την κατάργηση κάθε ουσιαστικής προστασίας της κύριας κατοικίας, αλλά και την περιφρόνηση που επέδειξε η Κυβέρνηση προς το καταναλωτικό κίνημα με την άρνησή της να κληθούν για να εισακουσθούν, έστω στη κοινοβουλευτική διαδικασία – πρωτόγνωρο στην τριακονταετή πορεία της ΕΚΠΟΙΖΩ – οι φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία των υπερχρεωμένων καταναλωτών.

Το θράσος δε της κυβέρνησης είναι τέτοιο, που φθάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι χάρη σε αυτήν προστατεύεται η κύρια κατοικία, όταν στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη κυβέρνηση παρέλαβε την προστασία της κύριας κατοικίας ως μόνιμο θεσμό στο νόμο Κατσέλη, τον έκανε προσωρινό και με πιο αυστηρά κριτήρια το 2015 και τον καταργεί τώρα.

Όσον αφορά την τροπολογία για τη δήθεν προστασία της κύριας κατοικίας η ΕΚΠΟΙΖΩ δημοσιεύει είκοσι παρατηρήσεις

Για υπερβολικά αυστηρές προϋποθέσεις και για συνομιλίες της κυβέρνησης επί δύο χρόνια αποκλειστικά με τις τράπεζες έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις και παραθέτοντας παραδείγματα οφειλετών που μένουν εκτός προστασίας.