Σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου στο οποιο φιλοξενούνται «διπλωματικές πηγές», αναφέρεται πως ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».
 
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, μετά τη δημοσίευση του επίμαχου ΦΕΚ και τη δημοσιοποίηση της απόφασης της αλβανικής κυβέρνησης, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως το ζήτημα συνδέεται ευθέως με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ.
 
«Μαθαίνω σήμερα (σ.σ. χθες) πως υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί», δήλωσε συγκεκριμένα. Μάλιστα, σημειώνεται πως την Παρασκευή, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατεθεσε επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Κομισιόν για το ζήτημα.
 
Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα» συνεχίζουν οι διπλωματικές πηγές, που υπογραμμίζουν πως τώρα θα πρέπει να ανακληθούν και πλήρως οι αποφάσεις. 
 
«Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες» αναφέρεται συγκεκριμένα.
 
Σε σχετική δήλωση για τις αλβανικές μεθοδεύσεις προχώρησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποστήριξε πως θα μεταφέρει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
 
«Έχουμε κρούσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση της Αλβανίας απέναντι στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ειδικά στη Χειμάρρα. Και, η τελευταία απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης είναι ο τελευταίος κρίκος μιας διαδικασίας ανοιχτής αμφισβήτησης δικαιωμάτων της μειονότητας. Θέλω, λοιπόν, και εδώ, από τις Σέρρες, να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα στην Αλβανία: Δεν είναι δυνατόν να εκκινήσει η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. όσο δεν υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Και αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά την Ευρώπη, αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφορά το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Προσωπικά, θα αναδείξω το ζήτημα αυτό για άλλη μια φορά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί στην Αλβανία να είναι μια πίεση συνολική. Και να αντιληφθεί, επιτέλους, η γειτονική χώρα ότι, αν θέλει πραγματικά να έχει ένα μέλλον κοντά στην Ευρώπη, οφείλει πάνω απ' όλα να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας» δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας από τις Σέρρες όπου περιοδεύει.