της Eylem Yanardagoglu

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Τουρκία είναι 57,58 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους, με το 74% εξ αυτών να  ψηφίζει σε πόλεις ο πληθυσμός των οποίων είναι μεγαλύτερος από 750.000. Σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο αριθμός των ψηφοφόρων έχει αυξηθεί κατά 4,5 εκ. ανθρώπους, με το σύνολο σχεδόν των νέων ψηφοφόρων να ζουν σε μεγάλες πόλεις.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014 η συμμετοχή ανήλθε στο ποσοστό ρεκόρ του 89%, το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί καλούν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν και στις φετινές δημοτικές εκλογές. Ο λόγος είναι το αίσθημα κόπωσης που φαίνεται να νιώθουν κάποιοι ψηφοφόροι. Για άλλους ψηφοφόρους, όπως αυτούς του φικολουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) η τάση προς την αποχή περιγράφεται ως επιθυμία να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, καθώς ο ηγέτης τους Σελεχατίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016.
Οι επίσημοι συνασπισμοί είναι μεταξύ του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εθνικιστικού MHP, και μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του νέου, εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi).

Τους τελευταίους τρεις μήνες μη κυβερνητικές οργανώσεις παρακολουθούσαν την προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Association of Monitoring Equal Rights, στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από ποτέ ακραίος πολιτικός λόγος. Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σε όλη του την πολιτική καριέρα δεν έχει ζήσει ποτέ άλλη προεκλογική περίοδο με τόσα «χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Ο Κιλιτσντάρογλου, όπως και ακόμη 82 βουλευτές, είναι αντιμέτωπος με διαδικασίες για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Ο Ερντογάν άφησε επίσης να εννοηθεί σε μία από τις προεκλογικές του ομιλίες ότι και η πρόεδρος του Iyi, η Μεράλ Ακσενέρ, ενδέχεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.

Ο επικεφαλής του HDP Ντεμιρτάς, αν και ήδη βρίσκεται στη φυλακή, απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του κόμματός του μέσω ενός μηνύματος που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter με τη  βοήθεια των δικηγόρων του. Σε αυτό τους καλούσε «να αφήσουν πίσω τις ανούσιες συζητήσεις» και να ακολουθήσουν τη στρατηγική του κόμματος, το οποίο στηρίζει συγκεκριμένους υποψήφιους στις περιοχές που δεν έχει δικούς του. Δεν πρόκειται για επίσημη συμμαχία, όμως αυτή η στρατηγική προβλέπεται να κάνει τη διαφορά, κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπου το HDP έχει ψηφοφόρους, αλλά όχι υποψήφιους. Μένει να φανεί πώς θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα από τις ψήφους των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος και από τους συνασπισμούς που έχουν σχηματιστεί.

Η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται να δοθεί στις μεγάλες πόλεις. Στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι υποψήφιος του AKP. Αντίπαλός του από το CHP είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος σε κάποιες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει προβάδισμα δύο μονάδων. Στην Άγκυρα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μανσούρ Γιαβάς επίσης εμφανίζεται να έχει προβάδισμα έναντι του υποψηφίου του AKP, ενώ στη Σμύρνη ο Τουντς Σογέρ, επίσης του CHP, αναμένεται να κερδίσει.