Σύμφωνα με ανακοίνωση του ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας APS, ο Μπουτεφλίκα δήλωσε ότι έλαβε την εν λόγω απόφαση «προκειμένου να καταπραΰνει τις ψυχές και το πνεύμα των συμπατριωτών του και να τους διευκολύνει στο να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για την Αλγερία».   

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, αναλαμβάνει προσωρινά, ως υπηρεσιακός πρόεδρος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Έθνους (άνω Βουλή) Αμπντελκάντερ Μπενσάλαχ, για διάστημα έως 90 ημερών, κατά το οποίο θα πρέπει να οργανωθούν εκλογές.

Η παρέμβαση του στρατού

 
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, Άχμεντ Γκάεντ Σάλαχ, αξίωσε να ξεκινήσουν άμεσα οι συνταγματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του ηγέτη της Αλγερίας από την εξουσία.
 
Ο Άχμεντ Γκάεντ Σάλαχ είπε ότι βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και ότι δεν πρέπει να χάνεται άλλος χρόνος, έπειτα από εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων με τους διαδηλωτές στους δρόμους να ζητούν την παραίτηση του 82χρονου προέδρου.
 
Η σπίθα που πυροδότησε τις διαδηλώσεις ήταν η ανακοίνωση του Μπουτεφλίκα ότι θα είναι υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία.
 
Εχθές, ο πρόεδρος της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να λάβει «μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των θεσμών του κράτους κατά τη μεταβατική περίοδο» χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.
 
Ο Μπουτεφλίκα, βετεράνος του πολέμου για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, εξελέγη πρόεδρος το 1999 και εδραίωσε την εξουσία του τερματίζοντας τον εμφύλιο πόλεμο με τους ισλαμιστές, στο οποίο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι.

Διαβάστε την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο TPP: Μαζικές διαδηλώσεις στην Αλγερία ενάντια στο καθεστώς: Ρωγμές στο βαθύ κράτος;