Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο προειδοποίησε την Τετάρτη τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εναντίον των «δυνητικά καταστροφικών συνεπειών» της ενδεχόμενης «μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης» στη Συρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο του NATO, του οποίου οι δύο χώρες είναι μέλη, ο Πομπέο «εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ζήτημα της βορειοανατολικής Συρίας», ενημέρωσε το State Department σε ανακοίνωσή του.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του State Department, που ήρθε λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη προειδοποίηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο Μ. Πομπέο μετέφερε στον Μ. Τσαβούσογλου τις αμερικανικές ανησυχίες για τους ρωσικούς S-400, την αποφυγή μονομερών στρατιωτικών ενεργειών από μεριάς Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, την ταχεία επίλυση υποθέσεων που αφορούν την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, καθώς και πιθανές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.
 
Υπενθυμίζεται πως, αφότου έγινε η αναγγελία της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η τύχη των κουρδικών δυνάμεων, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που διεξήγαγε ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό την Ουάσινγκτον, τελεί υπό αμφισβήτηση. Η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει επίθεση για να απομακρύνει από τα σύνορά της τους κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Παρακολουθήστε το βίντεο της συνάντησης που δημοσίευσε το State Department: