Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο άνοιγμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε άλλες δυνάμεις που θα ενταχθούν στην «προοδευτική συμμαχία», υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις ερχόμενες εκλογές ως κόμμα της Αριστεράς και δεν θα γίνει ένα κόμμα – σούπα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στόχο να γίνει ένα κόμμα σούπα όπου θα συνυπάρχουν διαφορετικά στοιχεία. Η κάθε συνεργαζόμενη δύναμη θα διατηρήσει την οντότητα της», ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η ανάσχεση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού απαιτεί συμμαχίας και με την σοσιαλοδημοκρατία και με τους πράσινους της Ευρώπης.

Ερωτηθείς εάν η χώρα σκέπτεται να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε «βεβαίως», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ «έχει πολύ ακριβό χρέος». Υπογράμμισε ότι ένα τμήμα των δανείων, περίπου 3,5- 4 δισ. ευρώ έχει επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, όταν η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Επισήμανε πως οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούν να δοθούν σε μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Σχετικά με την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, δήλωσε ότι «δεν θα αργήσει» και υποστήριξε πως η ρύθμιση «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».