Υπενθυμίζεται πως η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα προκειμένου η Βουλή να κρίνει αν θα υπάρξει άρση ασυλίας του, ώστε να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», ενώ η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι πρόκειται για την «μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων». Συνεχίζεται η έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, ενώ στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Βαγγέλη Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.

«Για τους 4 πολιτικούς, για τους οποίους οι υποθέσεις πήγαν στο αρχείο, υπάρχουν αποδεδειγμένα ψευδομάρτυρες. Στην εξεταστική επιτροπή θα φύγει η κουκούλα από πάνω τους και θα αναγκαστούν να πουν ποιος τους έβαλε να πουν ψέματα και γιατί τα είπαν» απείλησε σε συνέντευξή του στο ρ/σ News247 το πρωί της Τρίτης ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως και στη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ το προηγούμενο βράδυ, υπερασπιστηκε το έργο του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, ενώ υποστήριξε πως η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τα τέσσερα πρόσωπα (Παναγιώτη Πικραμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Βαγγέλη Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο), σημαίνει αθώωση και των υπολοίπων.
 
«Οι μόνοι που έχουν πολιτικό συμφέρον είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Η ωφέλεια θα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ αν η σκευωρία δεν κατέληγε σε φιάσκο. Θα τους βρούμε αυτούς που το έστησαν και θα πάνε στο ειδικό δικαστήριο αν είναι πρώην υπουργοί. Το αδίκημα είναι εσχάτη προδοσία που προβλέπει ισόβια κάθειρξη. Αν είναι άλλα πρόσωπα θα πάνε στην τακτική δικαιοσύνη. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για τον Ανδρέα Λοβέρδο που ήταν ένα εξαιρετικός υπουργός Υγείας που με τη δημιουργία του ΕΟΠΠΥ και το συνολικό έργο του μας γλίτωσε από μισό ΕΝΦΙΑ το χρόνο. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι η Νοβάρτις δεν έδωσε λεφτά σε κανέναν από τους δέκα τους οποίους σπίλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης στο ίδιο ραδιόφωνο την Τρίτη.
 
Λίγο νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος αλλά χωρίς να αναφέρεται «σε όλους» τους εμπλεκόμενους, κινήθηκε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου στο ρ/σ News247, κάνοντας λόγο για πολιτικό επηρεασμό της Δικαιοσύνης.
 
«Ήξερα από πολιτικούς κύκλους, και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο σχεδιασμός ήταν να παραπεμφθεί ένας πρώην υπουργός και να συνεχιστεί η έρευνα για κάποιους. Δεν υπάρχουν τα στεγανά που θα έπρεπε στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι ενδιαφέρον και παράξενο, βάζει άλλο ένα λιθαράκι για να αναρωτηθούμε αν υπάρχει η συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών. Για τη Novartis, ενώ συμφωνούμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο οφείλεται η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, τελικά δεν ερευνάται αυτό το σκάνδαλο αλλά ερευνώνται πράγματα από τη μετέπειτα περίοδο, την περίοδο του νοικοκυρέματος» υποστήριξε το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.
 
«Υπάρχει συνάφεια και επηρεασμός προσώπων που έχουν κρίσιμα πόστα στην Δικαιοσύνη. Θα πρέπει να αποδεικνύουν την ανεξαρτησία τους οι δικαστικοί λειτουργοί. Δεν γνωρίζω για άλλες περιπτώσεις, γνωρίζω μόνο για τον Λοβέρδο, για τον οποίο βάζω το χέρι μου στη φωτιά, πρόκειται για σκευωρία. Δεν βρήκαν για κανέναν πολιτικό χρήματα, το σίγουρο είναι ότι κάποιες υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο επειδή θεωρήθηκαν αναξιόπιστοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις κρίθηκαν αξιόπιστοι» συνέχισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για τα λεγόμενα στελεχών της για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα».
 
«Η κα. Τουλουπάκη μπορεί να έχει αγωνία επειδή λήγει η θητεία της. Δεν έχει εξηγήσει πώς ο κ. Παπαγγελόπουλος έλαβε γνώση της δικογραφίας και δήλωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα. Τον έναν κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο, τον Θεοχαρόπουλο, τον πήραν, τον άλλο, τον Λοβέρδο, τον στοχοποιούν. Αυτός είναι ο σχεδιασμός» κατέληξε.
 
Την ίδια ώρα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, του οποίου το σκέλος της υπόθεσης που τον αφορά αρχειοθετήθηκε, επιμένει να κάνει λόγο για σκευωρία, σε δήλωσή του που παραπέμπει στα όσα υποστήριζε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο ρ/σ Αθήνα 984.
 
«Το σκάνδαλο Novartis είχα πει εξαρχής ότι είναι αντίστροφο. Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό το αντίστροφο σκάνδαλο είναι ογκώδες και αυταπόδεικτο» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.
 
«Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» αναφέρει στη δήλωσή του ο Β. Βενιζέλος.
 

«Σκευωρία» για Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ

 
Η Νέα Δημοκρατία που, αξίζει να σημειωθεί πως εξέδωσε ανακοίνωση ακόμα και πριν αντιδράσει το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζει πως το φιάσκο της υπόθεσης Novartis αποτελεί τη μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων.
 
«Το δήθεν “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους” αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Σκοπιμότητες τις οποίες, άλλωστε, είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης.
 
Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις δήθεν κατηγορίες, εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς. Ας γνωρίζουν ότι θα απολογηθούν, καθώς εξακολουθούν να εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Όλοι οι πολίτες, άλλωστε, έχουν πια καταλάβει το φιάσκο της Novartis και τη σκευωρία που πήγε να στήσει μια κυβέρνηση η οποία έχει τα σκάνδαλα στο… πετσί-της».
 
Λίγη ώρα αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε στη δική του ανακοίνωση πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το σκάνδαλο Novartis , για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων και επισημαίνει ότι η σκευωρία θα καταπέσει και θα λογοδοτήσουν όσοι βρίσκονται πίσω από αυτή.
 
«Με τις σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται πια απόλυτα ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση  της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Ενώ απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και υπουργοί της, εμμένει στην σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα… με δόσεις. Δεν θα της περάσει. Η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν».
 
«Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: Πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε» ανέφερε ο ίδιος ο Ανδρ. Λοβέρδος στην πρώτη δήλωσή του, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης του αιτήματος της άρσης της ασυλίας του.
 

«Στοχοποίηση και εκφοβισμός των δικαστών»

 
Για στοχοποίηση και εκφοβισμό των δικαστών από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με αφορμή τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας σε εκείνον προκειμένου με τη σειρά του να τη διαβιβάσει στη Βουλή. Ειδικότερα, ο Μ. Καλογήρου αναφέρει ότι «το πολιτικό μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής επιτίθεται κατά της ανεξάρτητης δικαιοσύνης» και συνεχίζει:
 
«Υποκριτικά, τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επιφυλάσσουν στον εαυτό τους την ευχέρεια να παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη, επιχειρώντας να στοχοποιήσουν και να εκφοβίσουν τους δικαστές που στο πλαίσιο των καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικονομικές ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να εμφανιστούν ως θύματα, διαμαρτυρόμενα για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης».
 
Ακόμη, ο Μ. Καλογήρου, σημειώνει: «Κάθε τοποθέτηση επάνω στα πολιτικά ζητήματα που αναδεικνύουν οι υποθέσεις των σκανδάλων που έλαβαν χώρα επί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι εύλογη και αναμενόμενη, όσο και αν ο τρόπος και το ύφος που επιλέγεται από μέρους τους χαρακτηρίζει ηθικά απαξιωμένους πολιτικούς σχηματισμούς, αποκομμένους από την κοινωνία. Σε σχέση με αυτό, ο ελληνικός λαός έχει ήδη γνώση περί του τι συνέβαινε στη χώρα και συνεπώς δεν μπορεί σήμερα να παραπλανηθεί από κανέναν. Είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει και να βρίσκει την πολιτική διέξοδο στις ελπίδες του για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος».
 
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπλέκουν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διασωθούν από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ποινικών υποθέσεων (Novartis, θαλασσοδάνεια κ.ά.) τους θεσμούς της δικαιοσύνης, διασπείροντας ηθικούς πανικούς και προκαλώντας μια κατευθυνόμενη, γενικευμένη αίσθηση απαξίωσής τους τέτοια, που να καθίσταται επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία. Κάθε τέτοια στάση είναι αποκρουστική και αποδοκιμαστέα».
 

«Πρόκληση» και απόδειξη ενοχής οι «κραυγές»

 
Όπως ήταν αναμενόμενο, το γάντι των κατηγοριών για «σκευωρία» και μεθοδεύσεις με στόχο την «εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων σήκωσε η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει πως η προκλητική στάση των εμπλεκομένων και των κομμάτων τους θα ενταθεί, επιβεβαιώνοντας την ενοχή τους.
 
«Από την πρώτη στιγμή που το σκάνδαλο της Novartis ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν μέσα στον πανικό και τον τρόμο τους να εξυβρίσουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, να απειλήσουν πολιτικούς αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζει.
 
«Σήμερα όμως, μετά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, φαίνεται ότι τελικά είχαν και έχουν τους λόγους τους. Είχαν και έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι, καθώς όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, ότι υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται. Οι ίδιοι που, πριν από λίγες εβδομάδες, υιοθετούσαν την εσωτερική έρευνα της Novartis ως απόδειξη της αθωότητάς τους, έρχονται σήμερα, με θράσος που περισσεύει, να μιλήσουν για σκευωρίες προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προβλέποντας όξυνση της στάσης των δύο κομμάτων, ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.
 
«Από εδώ και στο εξής, οι επιθέσεις τους θα ενταθούν, οι ύβρεις τους θα γίνουν χυδαιότερες και η στάση τους ακόμη πιο προκλητική, πράγμα που αποτελεί και την πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Παράλληλα, από τους πρώτους που αντέδρασαν στο άκουσμα της είδησης για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που με ένα σχόλιο στο facebook εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Έγινε η αρχή και έπεται η συνέχεια. Δικαιοσύνη και Δικαίωση» ανέφερε το στέλεχος της κυβέρνησης το βράδυ της Δευτέρας.
 
«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό. Ακόμη και ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι “κανείς δεν είναι εκ των προτέρων αθώος”. Οι κραυγές, οι επιθέσεις και οι απειλές κατά της Δικαιοσύνης, από κόμματα και πρόσωπα, αποτελούν πρόκληση» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.