Την Τρίτη έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, η οποία παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ και την θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Ισπανική Repsol.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές του Ιονίου πελάγους, ο Γ. Σταθάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της υπόθεσης και δήλωσε ότι σε διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών θα έχουμε μία πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σημειώνεται ότι την ώρα της τελετής υπογραφής των συμβάσεων, μέλη της Greenpeace πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

Προχωρά ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας, ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (θυγατρική κατά 35% των ΕΛΠΕ) θα προκηρυχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί τον Απρίλιο.

Το σχέδιο για τη ΔΕΠΑ (εμπορική δραστηριότητα) προβλέπει όπως είναι γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 65% των μετοχών, θα πουλήσει μέσω διαγωνισμού το 50% συν μία μετοχή, ενώ το υπόλοιπο 15% μείον μια μετοχή θα μεταβιβαστεί στο υπερταμείο. Για τη ΔΕΠΑ υποδομών προβλέπεται διατήρηση του ελέγχου του 51% από το Δημόσιο.