Μιλώντας σε εκδήλωση – συζήτηση με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου στη Θεσσαλονίκη, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι με τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να σπάει η κυριαρχία της λιτότητας, αν και αυτό συμβαίνει με πιο αργούς ρυθμούς στην Ευρώπη. «Σπάει σιγά – σιγά η κυριαρχία της λιτότητας – ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει και έχει επεκτατικούς προϋπολογισμούς – και στην Ευρώπη, αλλά στην Ευρώπη πάει πολύ αργά».

Επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς, αλλά να κάνει ταυτόχρονα άνοιγμα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς όμως να υπάρξει σοσιαλδημοκρατικοποίηση του κόμματος. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει τον τίτλο του αριστερού κόμματος και στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς.

«Κανένας δε θέλει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες. Δηλαδή, αυτό που έχουμε κερδίσει, και το όνομα που έχουμε κερδίσει και τις λύσεις που έχουμε δώσει ως αριστερά. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε αριστερό κόμμα, αλλά το να παραμείνεις ένα αριστερό κόμμα δε σημαίνει ότι δεν συζητάς, ότι δεν ανοίγεις διαλόγους, ότι δεν βρίσκεις κοινό πόλο, όχι μόνο αρνητικά απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά επίσης και επιθετικά δηλαδή το καινούριο μοντέλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει και το δημοκρατικό (έλλειμμα) και το κοινωνικό ζήτημα».