γράφει ο Μηνάς Κωνσταντίνου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα θεωρούμενος φαβορί για την Ευρωβουλή, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφιέρωσε τέσσερις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για να περιγράψει την υποδοχή που του επιφύλαξε ο «Σεβασμιότατος» μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, κατά την επίσκεψή του στο Αγάπης Μέλαθρον «O Άγιος Χαράλαμπος», το ίδρυμα αγάπης και προστασίας ηλικιωμένων στο Αίγιο, όπως αναφέρει σε μία εξ αυτών. Μάλιστα, καταφέρνοντας να κάνει έκδηλο τον ενθουσιασμό του από τη συνάντηση μέσα από τις αναρτήσεις του, υπογράμμισε πως ο μητροπολίτης «εξήρε τη συμβολή μου, διαχρονικά, στη δημιουργία αυτών των δομών και μου δώρισε ένα συλλεκτικό αντίγραφο της διακήρυξης της Επανάστασης του 1821, γραμμένο στα γαλλικά και στα ελληνικά».
 
Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του ενόψει ευρωεκλογών, όπως είναι φυσικό, γυρίζει την Ελλάδα, με στόχο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους για να εκλεγεί στις 26 Μαΐου.
 
Από την άλλη, ο μητροπολίτης Αιγιαλείας είναι εκείνος που τον περασμένο Ιανουάριο καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και δημόσια υποκίνηση σε βίας ή μίσους, για ένα από τα κείμενα της ιστοσελίδας του τον Δεκέμβριο του 2015 με τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ!».
 
Ο μητροπολίτης που θα παραιτούνταν μετά την κοινωνική κατακραυγή, για να ανακαλέσει μετά από παρέμβαση… της Παναγίας, έχει επίσης ευχηθεί να «να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει κατάργηση των θρησκευτικών», έχει πολεμήσει κάθε βήμα προόδου της κοινωνίας, από το σύμφωνο συμβίωσης μέχρι την ανέγερση τζαμιού, και έχει φροντίσει να μην αφήσει καμία παρανόηση για τον προσανατολισμό της -καταφανώς- πολιτικής του παρουσίας, παρά τον άμβωνα και τα μανουάλια.
 
«Κάποιοι αποτόλμησαν να με χαρακτηρίσουν “Αμβρόσιος ο ναζιστής”, “Αμβρόσιος ο χουντικός”, “Αμβρόσιος ο εθνικιστής”… Προς όλους αυτούς, από τη θέση αυτή απαντώ, προτιμώ οποιοδήποτε από όλα τα παραπάνω επίθετα αφού όλα έχουν σχέση με την έννοια της πατρίδος. Δηλαδή, προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά… Ούτε αντάρτη και προδότη. Φασίστα ναι, κατσαπλιά ποτέ» είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2018 ο Αμβρόσιος.
 
Με ναζιστές, φασίστες και εθνικιστές θα πολεμήσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρωβουλή ο κύριος Κουρουμπλής; Αυτή είναι η ατζέντα της Προοδευτικής Συμμαχίας που ευαγγελίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;