Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 18:30 μ.μ., στο θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ (Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, Αθήνα).

Ομιλήτριες:

Katarina Bergehed, Ανώτατη Σύμβουλος Πολιτικής για τα δικαιώματα των γυναικών και τα σεξουαλικά/αναπαραγωγικά δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας Σουηδίας, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη νομοθετική αλλαγή του ορισμού του βιασμού στη Σουηδία που υπερψηφίστηκε το 2018

Αλίκη Κοσυφολόγου, Δρ. Σπουδών Φύλου και ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος

Ξένια Κουναλάκη, Δημοσιογράφος, Καθημερινή

Ιωάννα Στεντούμη, Δικηγόρος

Χριστίνα Τσακιστράκη, Δρ. Κοινωνιολογίας Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Θα χαιρετίσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
________________________________________

Η τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, στον ελληνικό ποινικό κώδικα, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης, αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης. Η περσινή κύρωση σε νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης δεσμεύει τη χώρα για την αλλαγή αυτή, η οποία εξάλλου προβλέπεται σε όλα τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο ορισμός του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης, αποτελεί παράλληλα και πολιτική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο βιασμός είναι ανεξέλεγκτος, ενώ επικρατεί η ατιμωρησία και η κουλτούρα κατηγορίας των θυμάτων του βιασμού. Τα αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα, που έφτασαν μέχρι και στις δολοφονίες γυναικών, και η ενεργοποίηση και οι κινητοποιήσεις των γυναικών, επιτάσσουν τη συγκεκριμένη αλλαγή, σήμερα που βρίσκεται προ των πυλών η συνολική αναδιάρθρωση του Ποινικού Κώδικα. Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 και έχει καταθέσει σχετικό αναλυτικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Η αλλαγή του νόμου περί βιασμού, ενώ δεν θα επιλύσει τα πάντα, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης προς την αλλαγή των ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών και την απόδοση δικαιοσύνης, καθιστώντας σαφές ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η παρούσα εκδήλωση φιλοδοξεί να συμβάλλει σε αυτόν τον τόσο αναγκαίο και σημαντικό δημόσιο διάλογο, αλλά και στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Για το Facebook event, πατήστε εδώ