Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως «η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συμφωνηθεί το Σαββατοκύριακο», μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε Τσακαλώτο και Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, καθώς εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος εκτίμησε πως οι δύο χώρες δεν πρόκειται να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη, καθώς «λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης, οπότε δεν θα εμμείνουν, αφού η Ελλάδα θα αποπληρώσει περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι αναγκαία, διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του, προβλέπουν ότι «σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση (waiver) της συγκεκριμένης υποχρέωσης».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει χαρακτηρίσει «θετικό σημάδι» την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια προς το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «εφόσον η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να διαβουλευτεί με του πιστωτές της».