Μετά και την ένταση που ξέσπασε με την «κάλυψη» που προσφέρει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στα περί παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας «κατά την άσκηση των καθηκόντων» του υπουργού, έρχονται δύο δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για να φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τα δύο κόμματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο του Β. Βενιζέλου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία του 2011, που επαναφέρει στο φως το documentonews.gr, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε τότε δημόσια θέση για την ερμηνεία του άρθρου, υποστηρίζοντας πως στο -κατάπτυστο κατά τ' άλλα- άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, δεν περιλαμβάνονται τα αδικήματα της δωροδοκίας ή της διακίνησης η βρώμικου χρήματος, υποστηρίζοντας επί της ουσίας πως τα αδικήματα αυτά δεν παραγράφονται.

«Αλλωστε η εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος έχει πλέον εμπλουτιστεί από το νέο δεδομένο της ποινικής μεταχείρισης της διακίνησης μαύρου χρήματος που δεν εμπίπτει στα χρονικά όρια του άρθρου 86, εφόσον διασώζεται το προϊόν του εγκλήματος. Αυτό είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουμε ευρύτερα στον δημόσιο διάλογο ότι είναι άλλο εσφαλμένες ή και επιβλαβείς επιλογές που γίνονται με πολιτικά κριτήρια, αλλά χωρίς ποινικό δόλο και χωρίς προσωπικό όφελος, και άλλο τα άθλια φαινόμενα της δωροδοκίας ή της διακίνησης μαύρου χρήματος, η ποινική αντιμετώπιση των οποίων δεν παρεμποδίζεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως και αν αυτό ερμηνευτεί» αναφέρει το 2011 ο Β. Βενιζέλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, με τίτλο «Εύκολοι μύθοι και δύσκολες αλήθειες για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική ευθύνη υπουργών», με ημερομηνία 30 Απριλίου του ίδιου έτους.

Την ίδια ώρα, ακόμα μία δημόσια τοποθέτηση, αυτή τη φορά του καθηγητή Νομικής και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Φορτσάκη, στην Καθημερινή τον Μάρτιο του 2018, εκθέτει ακόμα περισσότερο την υπερασπιστική γραμμή του Ανδρ. Λοβέρδου, και όποιων άλλων πολιτικών προσώπων πρόκειται να ακολουθήσουν την πορεία του.

Σε άρθρο του με τίτλο «Η ποινική αντιμετώπιση των υπουργών», όπως υπενθυμίζει το documentonews.gr, αναφέρει πως πράξεις όπως η δωροληψία ή εκβίαση, είναι η ποινική δικαιοσύνη που είναι αποκλειστικά αρμόδια, «βάζοντας τέλος στην αδικαιολόγητη προνομιακή αντιμετώπιση».

«Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εφαρμογής του άρθρου 86 είναι οδυνηρά. Η σημερινή συγκυρία δεν συγχωρεί πλέον καμιά χρονοτριβή. Γι’ αυτό οφείλει ο νομοθέτης, εν αναμονή βαθύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης, να αναλάβει αμελλητί, διακομματικά, πρωτοβουλία αυθεντικής ερμηνείας του νόμου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Θ. Φορτσάκης, ενώ συνεχίζει ξεκαθαρίζοντας το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πράξεις ενός υπουργού «κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

«Ετσι, με την έκφραση “κατά την άσκηση των καθηκόντων του” θα νοούνται εφεξής μόνο πράξεις μέλους της κυβέρνησης και υφυπουργού που αφορούν “αυτή καθαυτή” την εκτέλεση των καθηκόντων του, όπως η απιστία ή η παράβαση καθήκοντος. Ρητά θα διευκρινιστεί ότι για λοιπές πράξεις που απλώς σχετίζονται με τα καθήκοντα, π.χ. η δωροληψία ή η εκβίαση, αποκλειστικά αρμόδια είναι η “κοινή” τακτική ποινική δικαιοσύνη, βάζοντας τέλος στην αδικαιολόγητη προνομιακή αντιμετώπιση. Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι η άκρως περιοριστική αυτή νομοθετική ερμηνεία “ακουμπά” το συνταγματικό όριο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αγνοήσει η δικαστική εξουσία. Και πάντως, ας αναλάβει η τελευταία μια τέτοια ευθύνη» αναφέρει ακόμα στο άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, για να καταλήξει.

«Η υιοθέτηση αυτής της ορθής αυθεντικής ερμηνείας θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού, οδηγώντας σε άμεση εκτόνωση της σωρευμένης κοινωνικής κατακραυγής. Αποτελεί το πρώτο γενναίο μέτρο σε μια εκστρατεία περιορισμού προνομίων πολιτικών προσώπων και αντιμετώπισης σημαντικών παθογενειών του θεσμικού πολιτικού συστήματος, που αποτελούν εστία δημοκρατικής δυσλειτουργίας. Θα επανέλθω γι’ αυτά», υποσχόμενος πως… θα επιστρέψει, και κλείνοντας με μια προειδοποίηση.

«Το πολιτικό προσωπικό καλείται να συνειδητοποιήσει ότι οι ιμάντες μεταφοράς των κοινωνικών αιτημάτων προς το πολιτειακό σύστημα, ώστε αυτά να ληφθούν υπόψη και ενδεχομένως ικανοποιηθούν, έχουν διαρραγεί. Η διαιώνιση της αναντιστοιχίας κοινωνικού υποδομήματος και πολιτικού υπερδομήματος τελικώς θα διεμβολίσει το πολιτικό σύστημα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία. Ας αφυπνισθούμε, πριν είναι αργά» καταλήγει το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.