Μετά τις συναντήσεις του Ευ. Τσακαλώτου με την Κ. Λαγκάρντ το Σαββατοκύριακο, ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν   οι διαδικασίες της πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», το σχέδιο προβλέπει ότι θα προεξοφληθούν άμεσα τα δάνεια που λήγουν μέχρι το 2020 (ύψους 3,5 – 3,9 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,4 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2024).

Η Γερμανία και η Ολλανδία έφεραν αρχικά σημαντικές ενστάσεις ως προς την απόφαση της πρόωρης αποπληρωμής, καθώς ανησύχησαν ότι με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εξασθενεί ο εποπτικός ρόλος του Ταμείου στη «μεταμνημονιακή» εποπτεία της Ελλάδας σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Ωστόσο, το Ταμείο θέλησε να τους καθησυχάσει επισημαίνοντας πως δεν θα αποπληρωθεί όλο το ποσό των δανείων μέχρι το 2024 και έτσι θα συνεχίσουν να έχουν εποπτικό ρόλο στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για την εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

Τα βήματα για την πρόωρη αποπληρωμή

Εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η θετική απόκριση του Μηχανισμού θεωρείται σχεδόν δεδομένη, καθώς ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε προ ημερών ότι βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια κίνηση.

Στη συνέχεια ο ESM θα μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στο Eurogroup, όπου θα γίνει συζήτηση και αναμένονται οι παρεμβάσεις των Γερμανών και των Ολλανδών για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά αναμένεται ότι δεν προβάλουν αντιστάσεις μετά την ενημέρωση που είχαν από το Ταμείο για τον ρόλο του στη «μεταμνημονιακή» περίοδο της Ελλάδας

Μετά την έγκριση από το Eurogroup, το θέμα θα εισαχθεί στα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης (όποια εξ αυτών προβλέπουν τη διαδικασία αυτή), τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά για το αίτημα της Ελλάδας. Το τελικό στάδιο προβλέπει την υποβολή επίσημου αιτήματος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, το οποίο έχει δηλώσει επισήμως ότι θα το αποδεχτεί.

Θέμα χρόνου η εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι είναι θέμα ημερών η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Δήλωσε ότι την περασμένη Τετάρτη πέρασε χωρίς προβλήματα η έγκριση της δόσης από το γερμανικό Κοινοβούλιο και πλέον είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εθνικών Κοινοβουλίων και η συνεδρίαση του ESM που θα στείλει τη δόση στην Ελλάδα.