Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian ο Λ. Μορένο ανέφερε πως η κυβέρνηση του Εκουαδόρ, σε συνεργασία με τις βρετανικές αρχές, πήραν την απόφαση να άρουν την ασυλία του Τζούλιαν Ασάνζ και να προχωρήσουν στη σύλληψη του, καθώς ο ιδρυτής των Wikileaks (που διώκεται από τις ΗΠΑ για την αποκάλυψη των όσων έκανε ο στρατός τους  σε Ιράκ και Αφγανιστάν), δεν τηρούσε το πρωτόκολλο και δεν σεβόταν τη φιλοξενία της πρεσβείας του Εκουαδόρ.

«Ο Ασάνζ ήταν ένας φιλοξενούμενος στον οποίο προσφέρθηκε αξιοπρεπής φιλοξενία, αλλά δεν ήταν σε θέση να σεβαστεί τη χώρα που τον υποδέχθηκε, ενώ δεν έδειξε διατεθειμένος να τηρήσει το πρωτόκολλο της χώρας που τον φιλοξένησε. Η απόσυρση του ασύλου έγινε με αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου. Είναι μια κυρίαρχη απόφαση. Δεν λαμβάνουμε αποφάσεις που βασίζονται σε πιέσεις άλλων χωρών».

Βασίστηκε στις διαβεβαιώσεις της Βρετανίας

Σύμφωνα με τον Μορένο, το Εκουαδόρ αποφάσισε να άρει την ασυλία του Ασάνζ, πατώντας πάνω στις διαβεβαιώσεις της Βρετανίας για το ότι ο ιδρυτής των Wikileaks δεν πρόκειται να εκδοθεί σε χώρα στην οποία θα υποφέρει από βασανισμούς.

«Για εμάς το μέγιστο δικαίωμα προστασίας είναι το δικαίωμα στη ζωή. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε τη γνώμη της κυβέρνησης της Βρετανίας, σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης του Ασάνζ σε τρίτες χώρες όπου θα μπορούσε να υποστεί βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή θανατική ποινή. Το Ηνωμένο Βασίλειο μας έδωσες  γραπτές εγγυήσεις για το ότι εάν ζητηθεί τελικά η έκδοση του, δεν θα εκδοθεί σε καμία χώρα όπου μπορεί να υποστεί τέτοια μεταχείριση».

«Έγινε αβάσιμο το πολιτικό άσυλο»

Ο Μορένο επανέλαβε τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν από την πρώτη στιγμή για ευθύνη του Ασάνζ λόγω του ότι δεν εφάρμοζε τους κανόνες υγιεινής. «Διατηρούσε διαρκώς ανάρμοστη στάση σχετικά με την προσωπική του υγιεινή. Αυτή η συμπεριφορά επηρέασε την υγεία του αλλά και το κλίμα εντός της πρεσβείας.

Είχε προβλήματα υγείας που έπρεπε να επιλυθούν. Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να απελάσουμε τον Ασάνζ, όπως αναφέρεται σε αστείους πολιτικούς ισχυρισμούς. Δεδομένων των συνεχών παραβιάσεων των πρωτοκόλλων και των απειλών, το πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ήταν αβάσιμο».

Δείτε εδώ την εκπομπή Ανασκόπηση για τη σύλληψη του Ασάνζ