Του Πάνου Ντούλα*

Το Νομοσχέδιο στις διατάξεις του περί Νέου Λυκείου επιχειρεί αρκετές σοβαρές αλλαγές σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα:

  • Καταργεί όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στη Γ’ τάξη του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) πλην των Θρησκευτικών και της Φυσικής Αγωγής. Δηλαδή, πλέον δεν θα διδάσκονται Ιστορία, Μαθηματικά, Ξένες Γλώσσες (Αγγλικά / Γαλλικά / Γερμανικά), Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Βιολογία ως υποχρεωτικά μαθήματα για όλους στη Γ’ ΓΕΛ.
  • Η Γλώσσα ενοποιείται με τη Λογοτεχνία και διδάσκεται σε όλους για ένα 6ωρο, ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
  • Οι κατευθύνσεις έχουν όλες από τρία εξάωρα μαθήματα (μέχρι τώρα είχαν πέντε πιο ολιγόωρα) πανελλαδικά εξεταζόμενα.
  • Οι κατευθύνσεις γίνονται 4 από 3, με την παλιά Θετική να σπάσει σε Θετική και Υγείας.
  • Σε κάποια Τμήματα η μαθήτρια θα μπαίνει με Πανελλαδικές ενώ σε άλλες με τον βαθμό απολυτηρίου. Αυτό θα καθορίζεται στο τέλος του Ιούνη της Β’ ΓΕΛ (ειδικά φέτος τον οκτώβρη της Γ’ ΓΕΛ) με ένα πρώτο μηχανογραφικό των μαθητών που θα δείχνει ποια τμήματα έχουν υψηλή ζήτηση και ποια όχι. Στα τελευταία, ανάλογα με τον αριθμό των προτιμήσεων, θα μπορούν οι μαθήτριες με ένα δεύτερο Μηχανογραφικό να δηλώνουν αν θέλουν να μπούνε μόνο με το Απολυτήριο ή στα άλλα τμήματα με πανελλήνιες.
  • Ο Βαθμός Απολυτηρίου θα προκύπτει από έναν συνδυασμό του βαθμού των τετραμήνων κι από γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις. Οι τελευταίες θα γίνονται μόνο για τα 4 μαθήματα (Γλώσσα + τα 3 της Κατεύθυνσης), σε δημοτικό ή νομαρχιακό επίπεδο, με θέματα που θα μπαίνουν από επιτροπή καθηγητών του δήμου ή νομού, και διόρθωση από καθηγήτριες άλλων σχολείων.

 
Σημαντικό σημείο, επίσης, είναι οι συγχωνεύσεις των εναπομεινάντων ΤΕΙ με τα ΑΕΙ και η δημιουργία «συνεργειών» στην Τριτοβάθμια πχ η ενοποίηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στο Μηχανογραφικό, κυρίως για τους μαθητές των ΕΠΑΛ αλλά προφανώς και για τους αποφοίτους των ΓΕΛ.

Το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι βάζει σε τάξη το Γενικό Λύκειο, καταπολεμάει το φροντιστήριο πολλαπλώς (με την αύξηση της ύλης αλλά και των διδακτικών ωρών), εναρμονίζει κι εξορθολογίζει τη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, ενιαιοποιεί την Τριτοβάθμια και εξανθρωπίζει μια ιδιαίτερα σκληρή δοκιμασία για τις τελειόφοιτους των ΓΕΛ.

Αυτές οι απόψεις έχουν βρει μια σειρά υποστηρικτών ακόμη και μέσα στην εκπαίδευση: άνθρωποι που έχουν απηυδήσει από την τωρινή κατάσταση και θέλουν να γίνει κάτι, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν εντελώς με τις προτάσεις του Υπουργείου.

 Σημεία κριτικής

Από την άλλη πλευρά, από την ΟΛΜΕ κι άλλους εκπαιδευτικούς φορείς έχουν διατυπωθεί διάφορες γνώμες, κυρίως με αρνητικό περιεχόμενο ως προς το Νομοσχέδιο (πχ ΟΛΜΕ εδώ: http://tinyurl.com/yybkrkp9 ). Η κριτική εστιάζει κυρίως στα εξής σημεία:

  • Στην εξαφάνιση της Γενικής Παιδείας στη Γ’ ΓΕΛ και τη μετατροπή της τάξης αυτής σε προπαρασκευαστικό έτος για το Πανεπιστήμιο, αφού η Γενική Παιδεία θα ολοκληρώνεται στη Β’ ΓΕΛ πλέον.
  • Στην αποστέρηση από τις μαθήτριες πολύτιμων γνώσεων Γενικής Παιδείας, αφού ολόκληρα Κεφάλαια όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Θεωρία της Εξέλιξης, κτλ δεν θα διδάσκονται πλέον σε λυκειακό επίπεδο.
  • Στην εξαφάνιση κάποιων μαθημάτων που το Υπουργείο θεωρεί «άχρηστα» ή «παρωχημένα» όπως τα Λατινικά ή οι Ξένες Γλώσσες, τα οποία πλέον θα υπάρχουν μόνο ως επιλογές.
  • Στη διατήρηση των ίδιων βιβλίων παρότι το Υπουργείο μιλάει για «εκσυγχρονισμό» των διδακτικών μεθόδων.
  • Στην επέκταση της εξεταστέας ύλης που οι εκπαιδευτικοί φορείς εκτιμούν ότι, αντίθετα από τις προβλέψεις του Υπουργείου, θα ενισχύσει τα φροντιστήρια και θα διευρύνει τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών.
  • Στην ενδεχόμενη διαβλητότητα στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια, μέσω του θεσμού των τοπικών εξετάσεων και της προσμέτρησης (από το 2021) του Βαθμού Απολυτηρίου.
  • Στην απώλεια οργανικών θέσεων για διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως Μαθηματικών, Ξενογλώσσων, Βιολόγων, κ.ά.
  • Στην αύξηση της δυσκολίας του ΓΕΛ που μπορεί να ωθήσει τις μαθήτριες στα ΕΠΑΛ (τα οποία πλέον θα οδηγούν με ένα περιορισμένο ποσοστό 5% στα Πανεπιστήμια, ενώ οι παλιές θέσεις στα ΤΕΙ θα χαθούν αφού ΤΕΙ δεν θα υπάρχουν από του χρόνου).

Συμπέρασμα

Οι προτάσεις του Υπουργείου, που η Κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει μες στις Πασχαλινές διακοπές προς αποφυγήν, προφανώς, περαιτέρω αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι εκπαιδευτικοί και οι φορείς αντιδρούνε για μορφωτικούς, εργασιακούς, παιδαγωγικούς, νομικούς λόγους και έχουν ήδη προχωρήσει σε μια 24ωρη Απεργία την περασμένη Παρασκευή, 12 Απρίλη ζητώντας απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Οι εκπαιδευτικοί προτείνουν γενναία ενίσχυση της εκπαίδευσης με τους αναγκαίους διορισμούς για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά όπου κάθε χρόνο στέλντονται αναπληρώτριες, εκσυγχρονισμό ή έκδοση νέων σχολικών βιβλίων, μείωση του ανώτατου ορίου μαθητών μες στο τμήμα από 27 σε 20, τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, πλήρη συμπερίληψη των προφυγόπουλων, ουσιαστική επιμόρφωση, αύξηση των πολύ χαμηλών μισθών των εκπαιδευτικών, γενική αύξηση των κονδυλίων για την Εκπαίδευση που μειώθηκαν δραματικά τα μνημονιακά χρόνια, κι άλλα ουσιαστικά μέτρα ώστε να ενισχυθεί η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα  τα παιδιά.

*Ο Πάνος Ντούλας είναι καθηγητής αγγλικής φιλολογίας και μέλος του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο: