Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, o Α. Τσίπρας   απέρριψε τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για προσπάθεια δημιουργίας του νέου ΠΑΣΟΚ, μετά το άνοιγμα της κυβέρνησης σε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και σε στελέχη της Δεξιάς, μέσω του «Προοδευτικού Μετώπου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φτιάχνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ».

«Ούτε λόγος για μείωση αφορολόγητου»

Ερωτηθείς για τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου του 2020, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εξετάζει τις επόμενες κινήσεις που βασίζονται στα νέα δεδομένα για την οικονομία της χώρας.

«Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου. Έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων. Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε.

Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά. Θα  εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια».

«Κερδίσαμε το βέλτιστο δυνατόν από τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν είχε πολιτικό κόστος η υπογραφή της, ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι «ακόμη και αν είχε πολιτικό κόστος δεν έχει σημασία. Εγώ δεν το σκέφτηκα ποτέ το πολιτικό κόστος. Ούτε το 2015 γιατί πίστευα ότι έκανα το ορθό για τη χώρα».

Επισήμανε πως η Ελλάδα αποκόμισε οφέλη από τη συγκεκριμένη συμφωνία, κερδίζοντας ό,τι καλύτερο μπορούσε. «Λύνει μια διαφορά χρόνων, να είναι οι στρατηγικοί μας εταίροι. Ήμουν τυχερός για αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε.

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο διαδίκτυο αν γράψεις “Macedonia” δεν θα βγει η γειτονική χώρα. Άλλαξαν όνομα, Σύνταγμα, ταμπέλες και πινακίδες. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Το βέλτιστο δυνατόν κερδίσαμε από αυτή τη Συμφωνία. Υπήρχε συλλογική ψευδαίσθηση, να αποκαλούμε τη γειτονική χώρα Σκόπια και τους πολίτες Σκοπιανούς. Δεν δώσαμε κάτι, πήραμε».

«Για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης»

Αναφερόμενος στις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον Πετσίτη και τις σχέσεις του με τον Νίκο Παππά και την κυβέρνηση, ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως η υπόθεση προέκυψε από το περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας και κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται να ανοίξει τους λογαριασμούς των στελεχών της κυβέρνησης.

«Το θέμα προέκυψε από δημοσιεύματα προ 8 μηνών από εφημερίδες στο περιβάλλον της ΝΔ. Κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα υπαρκτά που δεν τα ανέδειξε η κυβέρνηση αλλά η δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης. Είμαστε  ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε».

Σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ξεκάθαρα η σπατάλη δημοσίων πόρων. «Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων. Το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία».