(το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το Omniatv, με την άδεια του συγγραφέα)

Σε μια εμφανή απόπειρα να αθωώσει τους αστυνομικούς για τα χτυπήματα που επέφεραν στον ετοιμοθάνατο Ζακ Κωστόπουλο, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι περιγράφει μια εναλλακτική πραγματικότητα σε σχέση με τα βίντεο – τεκμήρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

του Λουκά Σταμέλλου
 
Ο εν λόγω μάρτυρας, που αναζητήθηκε επανειλημμένα από την οικογένεια ήδη από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης, τον Σεπτέμβριο του 2018, προσήλθε μόνος του να καταθέσει στον 23ο τακτικό ανακριτή, που χειριζόταν την υπόθεση μέχρι σήμερα.
 
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε από την πρώτη στιγμή το υψηλής ανάλυσης πρωτότυπο βίντεο της κακοποίησης του Ζακ από τους αστυνομικούς, όπου το πρόσωπο του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται ευκρινώς. Αλλά και όταν δημοσιοποιήθηκε η μελέτη του Forensic Architecture, ο αυτόπτης αυτός αναγνωρίστηκε από τρίτους που κατέθεσαν σχετικά με την ταυτότητά του. Παρ’ όλα αυτά, η αστυνομία συνέχιζε να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να τον εντοπίσει, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, 12 Απριλίου, οπότε και προσήλθε ο ίδιος να καταθέσει στον ανακριτή, αφού τον «καθοδήγησε φίλος του αστυνομικός».

Σήμερα Τρίτη, 16 Απριλίου, ο ανακριτής Ανδρέας Λίλος ενημέρωσε τις δικηγόρους της οικογένειας ότι έκλεισε την διαδικασία της ανάκρισης, χωρίς εντωμεταξύ να έχει καλέσει για κατάθεση τον οπερατέρ που επίσης αναφέρεται στην μελέτη του F.A. αλλά και χωρίς να αναζητήσει το επιπλέον υλικό που φαίνεται να υπάρχει, όπως είχαμε εντοπίσει από την αρχή και επιβεβαιώνει η ίδια έκθεση.

Τα 11 ψέμματα στην κατάθεση του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι

Παρά το γεγονός ότι εντοπίζεται από την αρχή να είναι παρών σε όλα τα γεγονότα, πράγμα που επιβεβαίωσε και η προκαταρκτική έκθεση μελέτης του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 8 Απριλίου, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι ουσιαστικά αρνείται όσα βλέπουμε στα βίντεο.

Η κατάθεσή του δεν φωτίζει τα γεγονότα που βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά στον «Βενέτη» και την είσοδο του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο. Ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι ο Ζακ ήταν σε «αλλόφρονη» κατάσταση κι ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει τί έλεγε.

Ωστόσο, ο μάρτυρας δίνει ένα νέο στοιχείο. Αναφέρει ότι ο Ζακ επαναλάμβανε τη φράση: «Μη κλείνετε τα μάτια». Μια φράση που θα ταίριαζε να ειπωθεί αν ζητούσε βοήθεια για μια επίθεση ή εκφοβισμό που είχε προηγηθεί ή εκτυλισσόταν μπροστά στους παρισταμένους.

Αξιοπρόσεκτα είναι και τα υπόλοιπα δεδομένα που προκύπτουν από την κατάθεσή του αλλά και την αναγνώρισή του από πολίτες. Ο ίδιος αναφέρει ότι συστήνεται με ψευδώνυμο στις κοινωνικές του σχέσεις, ενώ οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για αφερέγγυο άτομο αλλά και για βίαιο χαρακτήρα.

Ας δούμε όμως την κατάθεσή του, σημείο προς σημείο:

 

Ψέμα 1ο: «Βρήκα τον Ζακ να πίνει νερό»

Όταν έφτασα εκεί ο Ζακ καθόταν στο πεζούλι και έπινε νερό. Δυο άτοµα ήταν από πάνω του και τους φώναζε «μην κλείνετε τα µάτια, µην κλείνετε τα μάτια».

Όπως βλέπουμε στο βίντεο από την κάμερα του «Βενέτη», ο Ζακ είναι όρθιος όταν, άλλος ένα μάρτυρας που δεν έχει καταθέσει, ο άνδρας με το ανοιχτόχρωμο πουκάμισο, του δίνει ένα μπουκαλάκι νερό που πήρε από τον Βενέτη. Αμέσως ο Ζακ προσπαθεί, εμφανώς ανήσυχα αλλά καθόλου επιθετικά, να μπει στον Βενέτη.

Ψέμα 2ο: «Έκανε επίθεση»

Στη συνέχεια έκανε µια σαν επίθεση να τους τρομάξει και έφυγε να πάει να µπει στον ΒΕΝΕΤΗ.

Πουθενά στο βίντεο του Βενέτη δεν φαίνεται ο Ζακ να κάνει κάτι που να προσομοιάζει με «επίθεση».

Ψέμα 3ο: «Δεν τον εμπόδισα»

Εκεί µπήκα µπροστά του και του είπα “ηρέμησε αγόρι µου, τι συμβαίνει” για να τον βοηθήσω. Του το είπα γιατί ήταν σε αλλόφρονη κατάσταση, µου έκανε και εμένα “αααααα” µε σηκωµένα χέρια και άρχισε να τρέχει. Δεν προσπάθησα να τον αποτρέψω να µπει στο κατάστημα.

Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι εμφανίζεται από τη γωνία και, όπως έχει παρατηρηθεί εξαρχής, εμφανώς εμποδίζει τον Ζακ από το να μπει στο κατάστημα. Πουθενά δεν φαίνεται ο Ζακ σε «αλλόφρονη κατάσταση», ούτε «σηκωμένα χέρια», ούτε «να τρέχει».

Ψέμα 4ο: «Άρχισε να τρέχει» 

Εγώ συνέχισα να κοιτάω τα δυο άτοµα που προηγουμένως ήταν µαζί µε τον Ζακ. Στην ερώτηση µου τι του συμβαίνει δεν µου απάντησε και µε το μπουκάλι νερό άρχισε να τρέχει, έπεσε πάνω σε τραπέζια καφετέριας […]»

Ο Ζακ, μετά την παρεμπόδισή του από τον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι, στράφηκε και συνέχισε περπατώντας προς το εσωτερικό της Γλάδστωνος, στην κατεύθυνση του κοσμηματοπωλείου. Δεν «άρχισε να τρέχει».

Ψέμα 5ο: «Δεν τον ακολούθησα»

«Δεν τον ακολούθησα εγώ, άκουσα όµως έναν πολύ δυνατό θόρυβο και όταν κοίταξα προς την κατεύθυνση του θορύβου – ένα ισχυρό µπαµ, τον είδα µέσα στο κοσμηματοπωλείο. Με την φόρα προφανώς που μπήκε, η πόρτα έκανε τον θόρυβο αυτό.»

Όμως, από την αντιπαραβολή και τον συγχρονισμό των βίντεο γνωρίζουμε ότι και οι τρεις – ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι, ο άνδρας με το ανοιχτόχρωμο πουκάμισο και άλλος ένας με τσαντάκι – ακολούθησαν σχεδόν κατά πόδας τον Ζακ όταν αυτός κατευθύνθηκε, περπατώντας και όχι τρέχοντας, προς το κοσμηματοπωλείο.

Τί ξέρουμε και τί δεν ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον φόνο του Ζακ from omniatv on Vimeo.

Επομένως και ο μάρτυρας ήταν μπροστά και γνωρίζει πώς ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Τη στιγμή μάλιστα που, ό,τι συμβαίνει εκεί, τραβάει την προσοχή των περαστικών, όπως φαίνεται στις κάμερες του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

Ψέμμα 6ο: «Τον είδα να ψάχνει συρτάρια και την ταμειακή»

Είδα τον Ζαχαρία να ανοίγει τα συρτάρια και να ψάχνει. Την ταµειακή μηχανή, αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος, την χτύπαγε. Εγώ θεώρησα ότι δεν κάνει ληστεία γιατί το παιδί δεν ήταν καλά, ήταν αλλόφρων. Το παιδί φαινόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Με βάση την προηγούµενη εικόνα και συμπεριφορά του αφού τον είδα και πριν µπει στο κατάστηµα θεωρώ ότι δεν έκανε ληστεία. Είδα να ψάχνει τα συρτάρια, όχι να αφαιρεί αντικείµενα.

Αυτό έχει αποδειχθεί ψευδές ήδη, αφ’ ενός από τις φωτογραφίες που δείχνουν, αμέσως μετά τα γεγονότα, τα πάντα εντός του κοσμηματοπωλείου να βρίσκονται στη θέση τους, αφ’ ετέρου από τα αποτελέσματα των εξετάσεων της ΔΕΕ για δακτυλικά αποτυπώματα, οι οποίες δεν βρήκαν καθόλου αποτυπώματα του Ζακ στους πάγκους, τα συρτάρια ή την ταμειακή μηχανή – καθώς και στο περιβόητο μαχαίρι – ενώ βρέθηκαν πάνω στην πόρτα του κοσμηματοπωλείου, όπως ήταν φυσικό.

Ωστόσο, παρά τη θολή και αναξιόπιστη εικόνα που δίνει ο μάρτυρας, επιβεβαιώνει ότι δεν του φάνηκε για ληστεία. Αυτό εγείρει το σημαντικό ερώτημα: ποιός τελικά συνέλαβε το σενάριο της ληστείας; Και γιατί;

Διαβάστε επίσης:

Πέντε ψεύδη αποδομούν την απολογία του κοσμηματοπώλη

Η απολογία του μεσίτη: «Έσπασα τη βιτρίνα για να τον προστατεύσω»

Ψέμμα 7ο: «Έσπασε την κάτω βιτρίνα με τον πυροσβεστήρα»

Στη συνέχεια το παιδί έσπασε την κάτω µέσα συρόµενη γυάλινη πόρτα µε τον πυροσβεστήρα, µετά είδε ότι είχε και άλλο τζάµι.

Αποδεικνύεται ψευδές από το βίντεο, καθώς ο Ζακ έχει ήδη χτυπηθεί από αντικείμενο που πετάει ο κοσμηματοπώλης και έχει αφήσει τον πυροσβεστήρα πριν γονατίσει και ανοίξει το μέσα κάτω τζάμι της βιτρίνας.

Ψέμμα 8ο: «Ο ΕΚΑΒίτης τον πάτησε στη μέση»

Πριν φτάσει η ΔΙΑΣ το άτοµο του ΕΚΑΒ του είπε «ηρέμησε να σου δέσω τα τραύματα”. Ήταν σε κατάσταση “δεν αντέχω άλλο” όταν βγήκε από το κατάστημα. Τα μάτια του ήταν ανοιχτά, ήταν λαχανιασµένος, φαντάζομαι από την υπερένταση. Μετά κατά την διάρκεια που το ΕΚΑΒ του έδενε το κεφάλι, γύρισε προς τα αριστερά του, ο άνθρωπος του ΕΚΑΒ τρόμαξε, τον πατησε στη µεση και του έλεγε “ηρέμησε, ηρέμησε”. Δεν είδα εκείνη την στιγµή να του επιτίθεται ο Ζακ.

Όπως φαίνεται από το βίντεο, ο πρώτος ΕΚΑΒίτης (που ο μάρτυρας, αν και είναι παρών από την αρχή, δεν μας λέει αν ήταν ήδη παρκαρισμένος στον πεζόδρομο ή ήρθε κατόπιν) κλωτσάει τον Ζακ στην πλάτη.

Ψέμμα 9ο: «Προέταξε το γυαλί στον κόσμο»

Μόλις μαζεύτηκε η ΔΙΑΣ από πάνω του εκεί είναι που πήρε το γυαλί και το προέταξε προς τον κόσµο.

Ο Ζακ, στην τελευταία κίνησή του να ξεφύγει, πριν καταρρεύσει, πράγματι σηκώνεται κρατώντας ένα κομμάτι γυαλί. Αλλά, εμφανέστατα, δεν το στρέφει σε κανέναν. Απλώς το κρατάει σφιχτά, ως το τέλος, χωρίς να κάνει καμμία κίνηση, ούτε όταν οι 8 αστυνομικοί έχουν πέσει, πια, πάνω του.

Ψέμμα 10ο: «Ο ΔΙΑΣ τον κλώτσησε για να πέσει κάτω»

Αφού έπεσε στο τραπέζι τον κλώτσησε ο ΔΙΑΣ για να πέσει κάτω.

Άλλο ένα εμφανές ψέμμα. Αφού ο Ζακ πέφτει στο τραπέζι, τρεκλίζει και πέφτει κάτω. Ο ΔΙΑΣ τον κλωτσάει μετά.

Ψέμμα 11ο: «Δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά».

Εκεί τον ακινητοποίησαν οι αστυνοµικοί, και πάλι δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά, μιλάμε για αγρίµι, δεν μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες για κανέναν λόγο. Δεν συνεργαζόταν µε τίποτα για την χειροπέδησή του. Από εκεί και πέρα και οι οκτώ της ΔΙΑΣ προσπαθούσαν να τον συμμορφώσουν, µε καμία επιτυχία, αντιστεκόταν πολύ, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα, ήταν πρωτοφανές. Ο ένας είχε βάλει κόντρα το πόδι του στο πάτωμα, ο άλλος προσπαθούσε να του ισιώσει τα πόδια για να τον γυρίσουν μπρούμυτα για να του βάλουν τις χειροπέδες εκεί ήταν που έπεσε από τον έναν αστυνομικό το γκλοµπ και το σήκωσα για να µην το πάρει κανένας. Η διαδικασία κράτησε περίπου ένα µε ενάµιση λεπτό που είναι µεγάλος χρόνος. Εγώ είχα βάλει κόντρα το πόδι µου στον έναν αστυνομικό γιατί γλίστραγε, για να µην πέσει κάτω. Για κανέναν λόγο δεν θεωρώ οτι οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν. Οι ενέργειες που κάνανε ήταν ανάλογες µε την αντίσταση που προέβαλε ο κατά την ώρα δράστης. Αν δεν κάνανε ό,τι κάνανε δεν θα μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν, αυτά δεν τα βλέπεις ούτε στις ταινίες. Τη στιγµή που έφτασε το ΕΚΑΒ κατάφεραν να τον χειροπεδήσουν. Όσο ήταν στο έδαφος είχε τις αισθήσεις του, εγώ τον έβλεπα να κουνιέται. Πρέπει να λιποθύµησε στο φορείο.

Το μεγάλο ξέπλυμα των κατηγορούμενων αστυνομικών. Η περιγραφή του μάρτυρα είναι απίστευτη. Έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όλα όσα τεκμηριώνονται στα βίντεο. Ο Ζακ στα χέρια των αστυνομικών είναι εντελώς ακίνητος, ενώ τον κλωτσούν ξαπλωμένο στο έδαφος. Η χειροπέδηση γίνεται σε έναν ετοιμοθάνατο, ενώ το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον παρέλαβε χωρίς σφύξεις και χωρίς αναπνοή.

Η περιγραφή αυτή του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι ερμηνεύεται εύκολα αν ληφθεί υπόψη η αρχή της κατάθεσής του:

Είδα στην τηλεόραση το πρόσωπό µου, φοβήθηκα, πήρα έναν φίλο µου αστυνομικό και µε καθοδήγησε να έρθω να καταθέσω.

Μεγεθύνονται τα ερωτήματα


Όπως δήλωσαν οι συνήγοροι της οικογένειας Κωστόπουλου, ο μάρτυρας πρέπει να εξεταστεί ως προς τον ρόλο που είχε στα γεγονότα της δολοφονίας του Ζακ. Η μαρτυρική του κατάθεση είναι ελλιπής και δεν φωτίζει τα σημεία που θα έπρεπε, εκείνα στα οποία διαπιστωμένα ήταν παρών.

Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω άτομο επιβεβαιώνει ότι «ο κοσμηματοπώλης» και ένας «άλλος» πετούσαν «όχι μόνο πέτρες αλλά και τασάκια» όταν ο Ζακ ήταν εγκλωβισμένος στο κοσμηματοπωλείο.

Δύο ερωτηματικά ακόμα που γεννώνται, ως προς τη στάση των αρχών:


Ο ίδιος ο S.C. καταθέτει ότι κάλεσε την αστυνομία από το τηλέφωνό του. Επί επτά μήνες δηλαδή η ΕΛ.ΑΣ. δεν ασχολήθηκε καν να καλέσει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου από τον οποίο είχαν κληθεί για το περιστατικό.

Με δεδομένες τις αντιφάσεις του, την επί 7 μήνες εξαφάνισή του, τα όσα κατατίθενται για το προφίλ του από τους ανθρώπους που τον αναγνώρισαν, οι αρχές δεν θα έπρεπε να διερευνήσουν τις επικοινωνίες του για να διαπιστωθεί αν γνώριζε ή συνομίλησε με κάποιον από τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή τους αστυνομικούς, τον μεσίτη ή τον κοσμηματοπώλη;

Αυτή του η επιλογή να συσκοτίσει τα γεγονότα, αντί να τα ξεκαθαρίσει, δεν είναι βέβαια ασύμβατη με το γεγονός ότι επί 7 ολόκληρους μήνες αγνοούσε τα καλέσματα της οικογένειας να καταθέσει, ούτε με το γεγονός ότι είχε κάποιον «φίλο αστυνομικό». Είναι επίσης μια επιλογή συμβατή με την συγκάλυψη που επιχειρεί η ΕΛ.ΑΣ. Η οποία ενώ είχε την φωτογραφία του από την αρχή προφανώς δεν έκανε καμμία έρευνα στην περιοχή, μιας και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι είναι διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που έχει την έδρα της λίγα τετράγωνα πιο πέρα.

Ολόκληρο το κείμενο της κατάθεσης του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι:

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

23ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΟΡΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑ

Στην Αθήνα σήµερα, 12 Απριλίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:05 π.μ. ενώπιον του 23ου Τακτικού Ανακριτή Ανδρέα Λίλου και της Γραμματέως Φωτεινής Σύρα εμφανίσθηκε ο μάρτυρας, ο οποίος απάντησε ότι ονομάζεται (επ) S. (οv) C. του Y. και της Μ. Τρ., γεν. 1975 στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας […]. Ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο κατά τα άρθρα 218 παρ.1 και 219 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και κατέθεσε τα ακόλουθα:

Είμαι ο άντρας που εμφανίζεται µε το κίτρινο μπλουζάκι στο βίντεο της forensic architecture.

Είδα στην τηλεόραση το πρόσωπό µου, φοβήθηκα, πήρα έναν φίλο µου αστυνομικό και µε καθοδήγησε να έρθω να καταθέσω. Είμαι υπάλληλος σε […] µια εταιρία τεχνολογίας η οποία εδρεύει στην Πατησίων […], είμαι διευθύνων σύμβουλος µε υπαλληλική σχέση, όχι μέτοχος. Δεν γνώριζα τον Ζακ Κωτσόπουλο. Πήγα να πάρω καφέ από τον Βενέτη και τον είδα σε αλλόφρονη κατάσταση, νόμιζα ότι είχε πάθει επιληψία. Τον είδα σε πολύ µεγάλη ταραχή. Μου έδωσε την εντύπωση ανθρώπου υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ήταν σε υπερδιέγερση και φώναζε “μην κλείνετε τα μάτια”.

Όταν έφτασα εκεί ο Ζακ καθόταν στο πεζούλι και έπινε νερό. Δυο άτοµα ήταν από πάνω του και τους φώναζε “μην κλείνετε τα µάτια, µην κλείνετε τα μάτια”. Στη συνέχεια έκανε µια σαν επίθεση να τους τρομάξει και έφυγε να πάει να µπει στον ΒΕΝΕΤΗ. Εκεί µπήκα µπροστά του και του είπα “ηρέμησε αγόρι µου, τι συμβαίνει” για να τον βοηθήσω. Του το είπα γιατί ήταν σε αλλόφρονη κατάσταση, µου έκανε και εμένα “αααααα” µε σηκωµένα χέρια και άρχισε να τρέχει. Δεν προσπάθησα να τον αποτρέψω να µπει στο κατάστημα. Δεν έχω καμία σχέση µε τον ΒΕΝΕΤΗ, δεν είναι δικό µου το κατάστηµα, ούτε υπάλληλος ήµουν ποτέ, ούτε έχω σχέση µε σώματα ασφαλείας. Εγώ εκείνη την ώρα προσπάθησα να τον ηρεμήσω, να καταλάβω τι συμβαίνει και να τον βοηθήσω.

Άρχισε και έτρεχε µετά σαν τον τρελλό. Το έχω ξανακάνει σε άλλον νεαρό, έχω βοηθήσει αρκετό κόσµο και στην Χαλκοκονδύλη στο παρελθόν. Έχω βρει άτοµο στο πάτωµα πεσµένο και έχω καλέσει αστυνομία να το βοηθήσουν. Εγώ συνέχισα να κοιτάω τα δυο άτοµα που προηγουμένως ήταν µαζί µε τον Ζακ. Στην ερώτηση µου τι του συμβαίνει δεν µου απάντησε και µε το μπουκάλι νερό άρχισε να τρέχει, έπεσε πάνω σε τραπέζια καφετέριας, δεν τον ακολούθησα εγώ, άκουσα όµως έναν πολύ δυνατό θόρυβο και όταν κοίταξα προς την κατεύθυνση του θορύβου – ένα ισχυρό µπαµ, τον είδα µέσα στο κοσμηματοπωλείο. Με την φόρα προφανώς που μπήκε, η πόρτα έκανε τον θόρυβο αυτό. Ήταν µόνος του µέσα στο χρυσοχοείο, αναρωτήθηκα αν είναι µέσα και ο χρυσοχόος και τι µπορεί να συμβεί γιατί συνέχισε την αλλόφρονη συμπεριφορά του. Πήγα προς το χρυσοχοείο για να πω στον χρυσοχόο ότι το παιδί μάλλον έχει επιληψία. Είδα τον Ζαχαρία να ανοίγει τα συρτάρια και να ψάχνει. Την ταµειακή μηχανή, αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος, την χτύπαγε.

Εγώ θεώρησα ότι δεν κάνει ληστεία γιατί το παιδί δεν ήταν καλά, ήταν αλλόφρων. Το παιδί φαινόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Με βάση την προηγούµενη εικόνα και συμπεριφορά του αφού τον είδα και πριν µπει στο κατάστηµα θεωρώ ότι δεν έκανε ληστεία. Είδα να ψάχνει τα συρτάρια, όχι να αφαιρεί αντικείµενα. Δεν είδα να αφαιρεί. Μετά το µπαµ της πόρτας µέσα σε δευτερόλεπτα μαζεύτηκε κόσµος. Εγώ δεν ήξερα ποιος ήταν ο καταστηµατάρχης, είδα δυο άτοµα να κατεβαίνουν από πάνω την Γλάδστωνος µαζί και κατάλαβα ότι ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης. Τον είδα µε τα κλειδιά και απορηµένο. Εκείνη την ώρα ο Ζακ είχε πάρει τον πυροσβεστήρα και προσπαθούσε να βγει. Σκέφτηκα µέσα µου ότι αν βγει το παιδί πριν έρθει η αστυνομία θα θρηνήσουµε θύματα. Με την τρομάρα που είχε το παιδί, οποιοσδήποτε θα έµπαινε µπροστά του, θα προσπαθούσε να διαφύγει µε οποιονδήποτε τρόπο. Στη συνέχεια το παιδί έσπασε την κάτω µέσα συρόµενη γυάλινη πόρτα µε τον πυροσβεστήρα, µετά είδε ότι είχε και άλλο τζάµι. Του πετάξανε όχι µόνο πέτρες αλλά και τασάκια, το τασάκι άλλος το πέταξε, όχι ο κοσμηµατοπώλης. Είδα τον Ζακ µέσα στο κοσμηματοπωλείο να κρατάει μαχαίρι µε μαύρη λαβή και εκεί είπα µακάρι να έρθει η αστυνομία πριν προλάβει το παιδί αυτό να βγει έξω. Έσκυψε µετά και προσπάθησε να βγει έξω και µετά άρχισαν να τον κλωτσάνε. Μου φαίνεται ότι κατά την έξοδό του του έπεσε στον ενδιάµεσο χώρο μεταξύ των τζαμαριών το μαχαίρι, ίσως επειδή τον χτυπούσαν. Παρενέβη ένας ψηλός και τους είπε να σταματήσουν γιατί θα τον σκοτώσουν, το παιδί ήταν ήδη στο πάτωµα.

Όσο ήταν στο πάτωμα κρατούσε το λαιμό του. Τα κοψίµατα ήταν στα χέρια και στο κεφάλι είχε λίγα αίματα. Βρήκε το κεφάλι του στα τζάμια. Για λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω κράταγε τον λαιμό του, ενώ δεν είχε κοψίµατα εκεί. Στο ενδιάµεσο εγώ είχα ήδη καλέσει την αστυνοµία, αυτό το έκανα αµέσως μόλις είδα το παιδί µέσα στο κοσμηματοπωλείο. Τους είπα συγκεκριµένα, ελάτε γρήγορα γιατί θα γίνει ζημιά εδώ. Μετά εμφανίστηκε ένα παιδί του ΕΚΑΒ µε μηχανή, του έδεσε το κεφάλι. Πριν φτάσει η ΔΙΑΣ το άτοµο του ΕΚΑΒ του είπε «ηρέμησε να σου δέσω τα τραύματα”. Ήταν σε κατάσταση “δεν αντέχω άλλο” όταν βγήκε από το κατάστημα. Τα μάτια του ήταν ανοιχτά, ήταν λαχανιασµένος, φαντάζομαι από την υπερένταση. Μετά κατά την διάρκεια που το ΕΚΑΒ του έδενε το κεφάλι, γύρισε προς τα αριστερά του, ο άνθρωπος του ΕΚΑΒ τρόμαξε, τον πατησε στη µεση και του έλεγε “ηρέμησε, ηρέμησε”. Δεν είδα εκείνη την στιγµή να του επιτίθεται ο Ζακ. Τρόμαξε όµως το παιδί του ΕΚΑΒ και απομακρύνθηκε.

Ταυτόχρονα ήρθε η ΔΙΑΣ και έδωσε σήµα “αφοπλίστηκε ο ληστής απο πολίτες” και πηγαίνοντας προς τον ΖΑΚ. έδωσε σήμα “καλέστε άµεσα ΕΚΑΒ υπάρχει τραυματίας, πιθανά κομµένος στο λαιμό”. Εκεί είπα εγώ στον αστυνομικό, δεν είναι κομμένος στο λαιμό αλλά στα χέρια του. Μόλις μαζεύτηκε η ΔΙΑΣ από πάνω του εκεί είναι που πήρε το γυαλί και το προέταξε προς τον κόσµο. Εξαφανίστηκαν όλοι, πετάχτηκαν σαν τις κατσαρίδες. Αφού έπεσε στο τραπέζι τον κλώτσησε ο ΔΙΑΣ για να πέσει κάτω. Προηγουμένως έτρεχε µε το γυαλί στο χέρι. Εκεί τον ακινητοποίησαν οι αστυνοµικοί, και πάλι δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά, μιλάμε για αγρίµι, δεν μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες για κανέναν λόγο. Δεν συνεργαζόταν µε τίποτα για την χειροπέδησή του. Από εκεί και πέρα και οι οκτώ της ΔΙΑΣ προσπαθούσαν να τον συμμορφώσουν, µε καμία επιτυχία, αντιστεκόταν πολύ, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα, ήταν πρωτοφανές. Ο ένας είχε βάλει κόντρα το πόδι του στο πάτωμα, ο άλλος προσπαθούσε να του ισιώσει τα πόδια για να τον γυρίσουν μπρούμυτα για να του βάλουν τις χειροπέδες εκεί ήταν που έπεσε από τον έναν αστυνομικό το γκλοµπ και το σήκωσα για να µην το πάρει κανένας.

Η διαδικασία κράτησε περίπου ένα µε ενάµιση λεπτό που είναι µεγάλος χρόνος. Εγώ είχα βάλει κόντρα το πόδι µου στον έναν αστυνομικό γιατί γλίστραγε, για να µην πέσει κάτω. Για κανέναν λόγο δεν θεωρώ οτι οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν. Οι ενέργειες που κάνανε ήταν ανάλογες µε την αντίσταση που προέβαλε ο κατά την ώρα δράστης. Αν δεν κάνανε ό,τι κάνανε δεν θα μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν, αυτά δεν τα βλέπεις ούτε στις ταινίες. Τη στιγµή που έφτασε το ΕΚΑΒ κατάφεραν να τον χειροπεδήσουν. Όσο ήταν στο έδαφος είχε τις αισθήσεις του, εγώ τον έβλεπα να κουνιέται. Πρέπει να λιποθύµησε στο φορείο. Σε ερώτησή σας πως και ήμουν τόσο κοντά στο περιστατικό πιστεύω ότι οι αστυνομικοί δεν ασχολήθηκαν µαζί µου, ήταν απασχολημένοι και δεν αισθάνθηκαν απειλή από εμένα. Δεν πήγα να καταθέσω γιατί φοβήθηκα µην μπλέξω, έχω παιδιά.

Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω.

Αναγνώσθηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται

Ο Μάρτυρας Ο Ανακριτής Η Γραμµατέας