Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Α. Τσίπρα και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η τελευταία ουσιαστική πρωτοβουλία που έχει υπάρξει από ελληνική κυβέρνηση ήταν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεατρικές κινήσεις και λεονταρισμούς, επισημαίνοντας πως πέρα από λεονταρισμούς απέναντι στην Μέρκελ, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Τόνισε ότι η διεκδίκηση μπορεί να είναι ιερή για την Ελλάδα, αλλά είναι και εξαιρετικά δύσκολη.

«Τι έγινε από το 2015 έως σήμερα; Παρά τα μεγάλα λόγια και τις θεατρικές κινήσεις και την διαρκή επίκληση του θέματος στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα απουσίασε από αυτή την εθνική προσπάθεια. Το τελευταίο ουσιαστικό ντοκουμέντο σαφής διεκδίκησης παραμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στους γερμανούς που περιλαμβάνει δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου. Μια πρωτοβουλία που πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αυτή όμως είναι η τελευταία πρωτοβουλία που έχει γίνει. Επί 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τους παλικαρισμούς και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα ύστερα από τόσες εκδηλώσεις πολιτικού κιτς . Μέχρι και την στρατιωτική μπάντα έβαλαν να παιανίζει στην κορυφή του Παρνασσού. Βέβαια ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς λεονταρισμούς, άλλου είδους ευαισθησίες τι είχε να πει όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την κα Μέρκελ; 

Είπε δυο πράγματα, ότι το ζήτημα επανορθώσεων δεν είναι κάτι νέο καθώς τέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πως δεν αφορά κάποια υλική απαίτηση. Είναι ένα διμερές θέμα ξεχωριστό το οποίο έχει για την Ελλάδα ηθική αξία. Με άλλα λόγια εσείς ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε να φέρετε τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως κυβέρνηση είπατε ότι το θέμα είναι απλά ηθικό και δεν έχει υλικό αντίκτυπο. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολο κάνετε το έργο οποιασδήποτε κυβέρνησης όταν λέτε στην Γερμανία ότι το θέμα είναι ηθικό, μόνο μιας συγγνώμης.

Εγώ με ειλικρίνεια λέω ότι όσο ιερή κι αν είναι αυτή η διεκδίκησή μας άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε την νομική πολυπλοκότητα της διεκδίκησης. Γνωρίζουμε και την απόφαση Χάγης στην διένεξη Ιταλίας – Γερμανίας . Στην υπόθεση παρενέβη η Ελλάδα και δεν έληξε θετικά όμως για την Ιταλία. Οι έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται να απαιτήσουν τις αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό έρεισμα για αξιώσεις υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή και πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Επίθεση Κουτσούμπα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων πρέπει να αποτελέσει κατά την άποψή μας και κριτήριο ψήφου ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα που την στηρίζουν», επισημαίνοντας πως τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ αυτής της διεκδίκησης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα που δεν σκέφτονται να αντιταχθούν στην ΕΕ και να κυνηγήσουν την υπόθεση με πραγματικές αξιώσεις.

«Όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή την υποχρέωση που έχει προς την Ελλάδα. Όμως, την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τεράστια είναι και η ευθύνη όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων και των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ουσιαστικά δεν έθεσαν ΠΟΤΕ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων.

Δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις αναγκαίες και απαιτούμενες ενέργειες, για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού, που πλήρωσε όλη αυτή τη ναζιστική θηριωδία, με βασανιστήρια, με στρατόπεδα συγκέντρωσης, δολοφονίες και εκτελέσεις, ολοκαυτώματα, με τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και λαϊκή περιουσία.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρόβαλαν διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες και προσχήματα, όπως ότι “δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα”! Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα, περί δήθεν “ακαταλληλότητας” της στιγμής, πρόβαλε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων πρέπει να αποτελέσει κατά την άποψή μας και κριτήριο ψήφου ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα που την στηρίζουν. Το ΚΚΕ απευθύνεται κυρίως σε όλους τους λαϊκούς ανθρώπους. Ιδιαίτερα στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στους πολιτικούς πρόσφυγες, στους απογόνους τους, στις οικογένειές τους. Καλεί σε συμπόρευση για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Να ενισχύσουν ιδιαίτερα αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό κόμμα που προβάλλει, διεκδικεί με κάθε πρόσφορο μέσο και καλεί το λαό σε δράση για τη διεκδίκηση όλων των γερμανικών χρεών απέναντι στην Ελλάδα».

Η Γεννηματά κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, εγκαλεί την κυβέρνηση για προσπάθεια να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς επί τέσσερα χρόνια δεν είχε ασχοληθεί με την υπόθεση και επιλέγει να το κάνει λίγο πριν αποχωρήσει. Παράλληλα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να γίνει διεθνές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την ταύτιση των αποζημιώσεων με την οικονομική κρίση και πάνω σε αυτό το λαϊκιστικό κρεσέντο δίχασε την κοινωνία. Αδιαφόρησε όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα, τέσσερα χρόνια την έλευσή του στην εξουσία, τώρα που φεύγουν τώρα το φέρνουν για να το εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά.

Η Ελλάδα δικαιούται να προσφύγει για το κατοχικό δάνειο. Η άρνηση της Γερμανίας  συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με πυλώνα το κοινοβούλιο. Στηρίζουμε την δημιουργία εθνικής επιτροπής προώθησης της διεκδίκησης. Να κάνουμε το ζήτημα εθνικό και διεθνές. Να γίνει σαφές ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική επιμονή.

Ας γίνει αυτό η αφορμή να έρθει ξανά στην επιφάνεια το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού. Είναι θλιβερό σε αυτή την συζήτηση να βλέπουμε τους νοσταλγούς του ναζισμού να μας μιλούν για έθνος πατρίδα .  Ας κάνουν το κόπο να μελετήσουν την έκθεση της Βουλής, ας διαβάσουν για τις φρικαλεότητες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος άοπλων και αμάχων. Σε αυτή την χώρα δεν υπάρχει χώρος για φασίστες».