Το ψήφισμα που «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το ελληνικό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, καθώς κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ, δια στόματος του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Θανάση Παφίλη, τόνισε ότι στηρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει το ίδιο, ώστε να διεκδικηθεί το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων. «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα απευθύνει ρηματική διακοίνωση προς την κυβέρνηση της Γερμανίας για το ζήτημα και υποστήριξε ότι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης του Βερολίνου θα αξιοποιήσουν «όσα μέσα μας δίνει ο Ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός κι αν χρειαστεί εξισώνοντας και το δικό μας νομικό πολιτισμό με όσα συμβαίνουν στον Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  επιτέθηκε στον Α. Τσίπρα και την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η τελευταία ουσιαστική πρωτοβουλία που έχει υπάρξει από ελληνική κυβέρνηση ήταν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεατρικές κινήσεις και λεονταρισμούς, επισημαίνοντας πως πέρα από λεονταρισμούς απέναντι στην Μέρκελ, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Τόνισε ότι η διεκδίκηση μπορεί να είναι ιερή για την Ελλάδα, αλλά είναι και εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων πρέπει να αποτελέσει κατά την άποψή μας και κριτήριο ψήφου ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα που την στηρίζουν», επισημαίνοντας πως τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ αυτής της διεκδίκησης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα που δεν σκέφτονται να αντιταχθούν στην ΕΕ και να κυνηγήσουν την υπόθεση με πραγματικές αξιώσεις.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, εγκαλεί την κυβέρνηση για προσπάθεια να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς επί τέσσερα χρόνια δεν είχε ασχοληθεί με την υπόθεση και επιλέγει να το κάνει λίγο πριν αποχωρήσει. Παράλληλα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να γίνει διεθνές.