Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για την υπόθεση ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για το 2016, μετά την έρευνα 22 μηνών του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ και των συνεργατών του. Από την έκθεση 448 σελίδων έχουν αφαιρεθεί πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ταυτότητα μαρτύρων, αλλά και δεδομένα που χαρακτηρίζονται απόρρητα, με τους Δημοκρατικούς να ζητούν περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.

Μεταφέροντας το πολιτικό κλίμα από τις ΗΠΑ, το Reuters αναφέρει πως «δεν είναι εφικτό να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα», επισημαίνοντας όμως ότι οι μόνοι που ελπίζουν σε συνέχιση της έρευνας είναι οι Δημοκρατικοί που προβάλλουν ενστάσεις για το αν υπάρχει απόκρυψη κομβικών για την υπόθεση στοιχείων.

Οι ενστάσεις των Δημοκρατικών

Το ΑΒC εκτιμά ότι η υπόθεση για την ανάμειξη της Ρωσίας δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς υπάρχουν κενά, που αφορούν όσους χειρίστηκαν την υπόθεση. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2017 ο Τραμπ έδωσε εντολή στον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν να διαμηνύσει στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, ότι ο Μιούλερ πρέπει να απομακρυνθεί από την έρευνα λόγω «αντικρουόμενων συμφερόντων». Στις 2 Μαΐου ο Μπαρ αναμένεται να «πολιορκηθεί» από τους Δημοκρατικούς κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί έχουν την πρόθεση να καλέσουν τόσο τον Μιούλερ, όσο και τα μέλη της ομάδας ερευνών που είχε συγκροτήσει ο ίδιος.

Παράλληλα, απαιτούν να υπάρξουν συνέπειες μέσω της απόδοσης ευθυνών, αφού έγινε ξεκάθαρο ότι η αναφορά του Ρόμπερτ  Μιούλερ  διαφοροποιεί μερικούς από τους βασικούς ισχυρισμούς του Μπαρ, σχετικά με την έρευνα για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον Τραμπ.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι στην έκθεση γίνεται λόγος για προσπάθεια του Τραμπ να διαπράξει το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης. «Οι προσπάθειες του προέδρου να επηρεάσει την έρευνα ήταν κυρίως ανεπιτυχείς, αλλά αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις εντολές του ή να κάνουν δεκτά τα αιτήματά του».

Πλήρης ικανοποίηση στην πλευρά Τραμπ

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης που δείχνει να παίρνει από τις πλάτες του Τραμπ τη σκιά περί συνεργασίας με τη Ρωσία, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, η νομική του ομάδα τονίζει πως δεν έχει αποκρυφθεί και δεν έχει παραγραφεί τίποτα από την έρευνα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας ισοδυναμούν με ολοκληρωτική νίκη για τον Πρόεδρο. Η έκθεση υπογραμμίζει όσα υποστηρίζαμε από την αρχή, δεν υπήρξε συνωμοσία, δεν υπήρξε παρακώλυση. Έπειτα από μια έρευνα 17 μηνών, καταθέσεις από περίπου 500 μάρτυρες, την έκδοση 2800 κλητεύσεων, την εκτέλεση περί των 500 ενταλμάτων ερευνών, τις εφόδους νωρίς το πρωί, την εξέταση περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων σελίδων εγγράφων και την άνευ προηγουμένου συνεργασία του Προέδρου, είναι σαφές ότι δεν διαπράχθηκε καμία εγκληματική ενέργεια. Τίποτα δεν παρακρατήθηκε. Τίποτα δεν αποκρύφηκε. Τίποτα δεν διεγράφη. Τίποτα δεν καταστράφηκε και τίποτα δεν αποχρωματίστηκε».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας (Ρεπουμπλικάνοι) στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας πως διασφάλισε την προστασία των μαρτύρων και των απόρρητων δεδομένων. «Το έθνος είναι τυχερό που διαθέτει έναν ηγέτη όπως τον Μπιλ Μπαρ προκειμένου να διασφαλίσει τη μέγιστη πιθανή διαφάνεια, την ώρα που προστατεύει προσεκτικά απόρρητο υλικό και νομικά περιορισμένες πληροφορίες των ενόρκων. Όπως όλοι οι συνάδελφοί μου, ανυπομονώ να ξαναμελετήσω την έκθεση».

Ο ίδιος ο Τραμπ έκανε λόγο για «καλή μέρα που δείχνει την απουσία συνωμοσίας, δείχνει την απουσία παρακώλυσης». Παράλληλα, ανέβασε βίντεο με τις αντιδράσεις σε ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Χαμηλοί τόνοι από Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, καλωσόρισε την έκθεση που μέχρι τώρα δείχνει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή τους στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Russia Today, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε λιτή ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «στην έκθεση που δημοσιεύτηκε μετά από πολύμηνη διερεύνηση στις ΗΠΑ, είναι εμφανές πως δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Ρωσία είχε κάποια εμπλοκή στις εκλογές του 2016. Δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις».

Δείτε εδώ την έκθεση για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές