Η παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνη» καλεί σε σιωπηλή συγκέντρωση την ερχόμενη Δευτέρα στην πλατεία Σαπφούς στις 21:00, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και να καταδικάσουν τον φασισμό και το μίσος που. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μέρα που δεκάδες ακροδεξιοί επιτέθηκαν στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία για να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση τους στο νησί αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Ανάμεσα τους βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, με τους συγκεντρωμένους άντρες να σχηματίζουν κλοιό προστασίας γύρω τους. Οι ακροδεξιοί είχαν επιτεθεί με πέτρες και ρόπαλα εναντίον προσφύγων και μεταναστών όλων των ηλικιών και αλληλέγγυων πολιτών, στέλνοντας αρκετούς από αυτούς στο νοσοκομείο. Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» τονίζει πως πρέπει να δοθεί μήνυμα καταδίκης εναντίον του διχασμούς, του ψέματος και του μίσους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νύχτα της ντροπής. Την οργανωμένη επίθεση ομάδων ακροδεξιών στην πλατεία Σαπφούς, εναντίον αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, παιδιών, γυναικών και ανδρών με σκοπό ακόμα και τη φυσική τους εξόντωση. Πράγμα που έδειξαν όχι μόνο με το σύνθημα “κάψτε τους” αλλά κυρίως με τα όσα έκαναν. Ένα χρόνο μετά, για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, οι φυσικοί και ηθικοί τους αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Και συνεχίζουν με τις πράξεις τους να δηλητηριάζουν την κοινωνία, να διχάζουν τους πολίτες, να προκαλούν με τα ψεύδη τους το μίσος. ΟΛΟΙ στις 9 το βράδυ το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Σαπφούς».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού αποφάσισε να ασκήσει ποινική δίωξη με τον χαρακτήρα ρατσιστικού κινήτρου του 26 ακροδεξιούς που είχαν συλληφθεί. Κατηγορούνται κατά περίπτωση για τη διάπραξη των αδικημάτων της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίζονται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.