Μιλώντας στο Πρακτορείο Anadolu, ο Χ. Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με το να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά του Αιγαίου και ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να δείξει ότι σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας. Τόνισε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα της.

«Η στρατικοποίηση των νησιών που θα πρέπει να παραμείνουν αποστρατικοποιημένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Διακαίου. Δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και πρέπει να σταματήσει. Περιμένω από τον ομόλογό μου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ως μέρος ειλικρινών και εποικοδομητικών διμερών σχέσεων. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον Ακάρ, τονίζοντας πως αν η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, πρέπει να μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως θέλει να το ερμηνεύει. Ζητά από την Άγκυρα να σταματήσει τις συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να απειλεί με πόλεμο μια κυρίαρχη χώρα που ασκεί ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει. H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ακάρ έχει προκαλέσει και στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντας «γαλάζιο σπίτι» της Τουρκίας την Μεσόγειο και το Αιγαίο, σημειώνοντας ότι «έχουμε λάβει τα μέτρα μας προκειμένου να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».