Όπως αναφέρουν πληροφορίες του The Intercept, η 29χρονη δημοσιογράφος Λίρα ΜακΚι σκοτώθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο δήλωσε ότι ένας ένοπλος «εμφανίστηκε από τη γωνία και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς τα αστυνομικά οχήματα», με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος να πεθάνει από εξοστρακισμό σφαίρας

Σύμφωνα με το BBC θάνατος της δημοσιογράφου αντιμετωπίστηκε από τη βορειοϊρλανδική αστυνομία ως τρομοκρατική ενέργεια. Λίγες μέρες αργότερα την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε η οργάνωση Νέος Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (New IRA). Συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 18 και 19 ετών, που στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.


Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σχετίζονται με θρησκευτικές – πολιτικές διαφορές, υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και βαριά οπλισμένους αστυνομικούς. Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν ενώ πλησιάζει το σαββατοκύριακο του Πάσχα για τους καθολικούς, κατά το οποίο οι δημοκρατικοί εορτάζουν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916.

Ο θάνατος της ΜακΚι προστίθεται στη λίστα των δημοσιογράφων  που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας ή λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας και της έρευνας που έκαναν  στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, από το 2017 έχουν δημοσιοποιηθεί οι δολοφονίες της Δάφνης Γκαλίζια στη Μάλτα, του Γιαν Κούτσιακ στη  Σλοβακία, της Κιμ Γουόλ στη Σουηδία και της Βικτόρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία.

*Σημείωση: Οι αρχικές πληροφορίες του The Intercept και του BBC, πάνω στις οποίες βασιστήκαμε για την καταγραφή των γεγονότων, έκαναν λόγο για δολοφονία της Λίρα ΜακΚι. Για τον λόγο αυτό υπήρξαν οι απαραίτητες διορθώσεις εκ μέρους μας.