Όπως μεταδίδει το Αljazeera, ο ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 73% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μετά τη νίκη του τόνισε πως το αποτέλεσμα δείχνουν ότι «όλα είναι δυνατά» για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Αν και δεν είμαι ακόμα επίσημα πρόεδρος της χώρας, θέλω να στείλω μήνυμα ως πολίτης της Ουκρανίας σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης: Δείτε το παράδειγμα μας. Όλα είναι δυνατά».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να απογοητεύσει τους πολίτες και τόνισε ότι είναι στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές με τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση των σχέσεων τους. «Θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες διαφοροποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα συζητήσουμε μένοντας πιστοί στο πνεύμα της συμφωνίας του Μινσκ και ευελπιστούμε πως θα υπάρξει κατάπαυση πυρός».

Ο Ποροσένκο παραδέχτηκε την ήττα του και τόνισε πως θα στηρίξει τον Ζελένσκι σε κάθε κίνηση που φέρνει την Ουκρανία πιο κοντά με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή της χώρας.

«Τον επόμενο μήνα θα αποχωρήσω από το γραφείο του προέδρου, καθώς αυτή ήταν η απόφαση του ουκρανικού λαού και τη σέβομαι. Μπορεί να αποχωρώ από τη θέση, αλλά θέλω να υπογραμμίσω πως δεν εγκαταλείπω την πολιτική. Θα παλέψω για την Ουκρανία. Εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον πρόεδρο σε κάθε κίνηση που θα κάνει για να μας φέρει πιο κοντά σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Είμαι έτοιμος να εργαστώ χωρίς περισπασμούς για να βοηθήσω τον πρόεδρο να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Μετά το αποτέλεσμα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας συνεχάρη τον Ζελένσκι και τόνισε πως οι πολίτες της Ουκρανίας έδωσαν μήνυμα για αλλαγές στη χώρα. «Οι Ουκρανοί ψήφισαν για την αλλαγή. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων δείχνουν ότι οι ουκρανοί πολίτες ψήφισαν για την αλλαγή», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν.