Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηδοελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ, ο Α. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate για να αντιπαρατεθούν πρόσωπο με πρόσωπο για τις ατζέντες των κόμματων τους χωρίς υποβολείς και σημειώσεις, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην κρυφτεί.

«Επειδή κάθε φορά που βγαίνει ο κύριος Μητσοτάκης σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ίσως επειδή δεν έχει φροντίσει και για τα μηχανάκια που μετράνε την τηλεθέαση, έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος, έχω να του προτείνω έναν τρόπο για να αποκτήσει επιτέλους και αυτός την τηλεθέαση που αξίζει σε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Να έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι και εγώ εκεί. Να έρθει για να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς, χωρίς autocue, για την οικονομία, την Ευρώπη, τα εθνικά θέματα. Να ανταλλάξουμε απόψεις και επιχειρήματα. Η αντιπαράθεση στον τόπο δεν μπορεί να γίνεται με συνθήματα, αλλά με επιχειρήματα. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κρυφτεί από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση».

«Μιλάει στον ελληνικό λαό ή τον απειλεί;»

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις δηλώσεις του περί κατάγηρσης του δώρου Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας πως αυτό τους ξέφυγε, όπως έχει ξεφύγει στη ΝΔ και τοποθέτηση περί ασφαλιστικού Πινοσέτ. Διερωτήθηκε αν οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ αποτελούν απειλές ή υποσχέσεις.

«Έχουμε όπλο τα πεπραγμένα μίας διακυβέρνησης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σύμμαχός μας όμως είναι και οι προγραμματικές θέσεις των αντιπάλων μας τις οποίες προσπαθούν να κρύψουν, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες τους. Πήγε προχθές στην Κύπρο και του ξέφυγε ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα. Όταν το κατάλαβαν, το επικοινωνιακό του επιτελείο τον έβαλε σήμερα να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και να προσπαθήσει να το μαζέψει.

Παρομοίως του είχε ξεφύγει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, του είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ότι θέλουν την διατήρηση του ένα προς πέντε στις προσλήψεις στο δημόσιο. Αναρωτιέμαι, όταν αναφέρεται στο πρόγραμμά του, αυτά είναι υποσχέσεις ή απειλές; Έχω την αίσθηση ότι όταν μιλάει απειλεί τον ελληνικό λαό».

Επίθεση στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΕΛΚ

Παράλληλα, επιτέθηκε στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, επισημαίνοντας πως έχει ταχθεί κατά της Ελλάδας και έχει πάρει θέση υπέρ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, ενώ υπογράμμισε πως η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για «ξεπερασμένο» 8ωρο στους χώρους εργασίας δεν διαφέρει από την απόφαση της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Αυστρίας να επιβάλλει 12ωρο στους εργαζόμενους.

«Δείτε τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ που θέλει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν. Τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου; Τι έλεγε για το Grexit; Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Σε τι διαφέρουν οι θέσεις αυτές του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη με αυτές του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς; Τι διαφορά έχει η πρόταση για 12ωρο στην Αυστρία, με τη φράση του ομοϊδεάτη του στην Ελλάδα ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο; Τι διαφορά έχουν αυτοί που σηκώνουν φράχτες στα σύνορα για τους πρόσφυγες με αυτούς που τους θέλουν βασανισμένους ή και θαλασσοπνιγμένους;».