Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha,  ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη σχετικά με τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες Μαξίμου περί «πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας». Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στην καταγγελία περί προσπάθειας του Παππά και του Τσίπρα να εξυπηρετήσουν την τηλεοπτική άδεια του Χρήστου Καλογρίτσα.

«Ο πραγματικός Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο ένας Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας -δεν υπάρχει άλλος- εκλέχθηκε από 400.000 συμπολίτες μας σε μία ανοιχτή εκλογική διαδικασία πριν από τρία χρόνια. Είναι αστεία πράγματα αυτά.  Ο κ. Μαρινάκης είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Δεν αμφισβητείται ο ρόλος του: ιδιοκτήτη ομάδος, ιδιοκτήτης Μέσων, Δημοτικός Σύμβουλος στον Πειραιά. Κάνει μια πολύ βαριά καταγγελία και έρχετε και λέει ότι ήρθε ο κ. Παππάς εκ μέρους του κ. Τσίπρα και του ζήτησε να δανείσουν στον κ. Καλογρίτσα 20 εκατομμύρια και κάτι, για να φτιάξουν ένα συριζοκάναλο.

Αυτά τα είπε ο κ. Μαρινάκης. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουμε καμία αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης; Από πλευράς του κ. Παππά;  Εάν αυτά τα πράγματα, κ. Σρόιτερ, είχαν ειπωθεί για εμένα, θα είχα ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα είχα καταγγείλει αυτόν που τα έλεγε, εν προκειμένω τον κ. Μαρινάκη, για συκοφαντική δυσφήμιση. Γιατί, λοιπόν, δεν συζητάμε την ουσία;  Και να σας πω και κάτι ακόμα;  Εγώ έχω τυπικές σχέσεις με τον κ. Μαρινάκη όπως έχω με όλους τους επιχειρηματίες.

Έχω τυπικές σχέσεις. Και νομίζω ότι όλοι ξέρου, ότι εγώ δεν έχω σχέσεις με τη διαπλοκή ούτε έρχομαι να εξαργυρώσω κάποια γραμμάτια την επόμενη μέρα. Ο κ. Μαρινάκης ήταν αυτός ο οποίος -θέλω να θυμίσω- στήριξε την κ. Δούρου στις εκλογές του 2015 και μέχρι το 2016 ήταν προνομιακός συνομιλητής του κ. Τσίπρα.

Τι στράβωσε στην πορεία δεν το γνωρίζω. Αλλά τότε ήταν ή δεν ήταν “ναρκέμπορας” ο κ. Μαρινάκης όπως τον αποκαλεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά, λοιπόν, δεν είναι σοβαρά πράγματα και πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα. Νομίζω ότι με όλη αυτή τη συζήτηση υπάρχει μια ατζέντα από πλευράς του κ. Τσίπρα και η ατζέντα είναι πολύ ξεκάθαρη. Η ατζέντα αυτή δεν είναι να πει ο κ. Τσίπρας ότι κάποιοι είναι πιο διαπλεκόμενοι από άλλους. Εξάλλου, ξέρουμε πολύ καλά ότι πίσω από κάθε σκάνδαλο σήμερα κρύβεται ένας Παππάς. Όχι ρασοφόρος Παπάς, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πέτρα να σηκώνουμε που να αφορά αυτή την Κυβέρνηση και να μην κρύβεται ο κ. Παππάς. Τον καλύπτει ο κ. Τσίπρας τον κ. Παππά, ναι ή όχι; Περιμένω κάποια στιγμή μια ειλικρινή απάντηση».

Επιμένει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Επανέλαβε  ότι το κόμμα του στοχεύει να ανοίξει την πόρτα των ιδιωτών στη δημόσια Παιδεία, μέσω του άρθρου 86, λέγοντας πως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για συνταγματική αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.

«Προσοχή, τώρα το άρθρο 86 έχει έρθει προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, άρα είναι δεδομένο, εγώ δεσμεύομαι προσωπικά, ότι εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, το 86 θα αλλάξει. Σας θυμίζω, γίνομαι κουραστικός, αλλά αξίζει μερικές φορές, νομίζω ότι η συνέχεια στην πολιτική δείχνει και το ποιος τελικά έχει αξιοπιστία και ποιος δεν έχει, ότι το ζητώ από το 2006. Θα έχω την ευκαιρία, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, ως επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας -διότι αυτό το ζήτημα αφορά τη Βουλή και όχι την κυβέρνηση- να αλλάξουμε το άρθρο 86 στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση».

Ο Τσακαλώτος τον ειρωνεύτηκε για τη δήλωση περί μη διακρίσεων

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός «ανοικτού κοινωνικού συνόλου», στο οποίο δεν θα υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες που «προσπαθούν να προοδεύσουν». Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ειρωνεύτηκε την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας αναφορά στο ξενοδοχείο Ριτζ στο Λονδίνο.