Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκαν σε μάχη εντυπώσεων μετά την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Π. Πολάκη και τον Σ. Κυμπουρόπουλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιτέθηκε τη Δευτέρα στον ανάπηρο υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Σ. Κυμπουρόπουλο, με αφορμή ανάρτηση του τελευταίου ο οποίος με δημοσίευση του έκανε λόγο για ίσες ευκαιρίες. Ο Π. Πολάκης τονίζει ότι αν διεκδικούσε ίσες ευκαιρίες δεν θα δεχόταν  να προσληφθεί από το ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο ως ανάπηρος.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

Ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε σήμερα στη Βουλή στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για την τοποθέτηση του, λέγοντας ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Προανήγγειλε πρόταση μομφής και πέταξε με τη σειρά του το γάντι στον Α. Τσίπρα, λέγοντας πως θα έχει το debate που επιθυμεί στη Βουλή και θα κληθεί να διαχωρίσει τη θέση του από τον Π. Πολάκη.

«Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Δεν ανεχόμαστε άλλο τη στάση του κ. Πολάκη. Με βάση το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, μετά το Πάσχα η Ν.Δ. καταθέτει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και ελάτε να δούμε αν θέλουμε μια Ελλάδα των πολλών ή μια Ελλάδα των Πολάκηδων.

Πρόθεσή μου ήταν να πάρω τον λόγο και να μιλήσω για το εκτρωματικό νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Η επικαιρότητα έχει τη δική της δυναμική. Έτσι αντιλαμβάνεστε μια κοινότητα ίσων ευκαιριών; Εσείς που τον υποστηρίζεστε σιωπηλά. Τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο τον γνώρισα πριν από λίγους μήνες. Ο Στέλιος δεν έχει την ανάγκη μας. Εμείς, η κοινωνία, έχουμε την ανάγκη του. Υπάρχουν όμως ορισμένες στιγμές που η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, ζήτημα ήθους.

Την ομιλία την καταθέτω και αμέσως μετά το Πάσχα θα τα πούμε εδώ στη Βουλή. Debate δεν θέλατε, κύριε Τσίπρα; Θα το έχετε εδώ στη Βουλή. Και πάρτε τον κ. Πολάκη αγκαλιά γιατί ένα και το αυτό είστε. Η εβδομάδα των Παθών για τον κ. Τσίπρα ξεκινάει μετά το Πάσχα. Θα αναγκαστεί ή να τον αποπέμψει ή να τον στηρίξει ή, ακόμη χειρότερα, να τον πάρει αγκαλιά. Θα καταθέσουμε την πρόταση μομφής την πρώτη μέρα που θα ανοίξει τη Βουλή».

Θα μετατρέψει την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις κατηγορίες του Κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιχειρεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το συγκεκριμένο ζήτημα. Ξεκαθάρισε ότι θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως θα έκανε για κάθε μέλος της κυβέρνησης.

«Ο Κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιχειρεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το αν το ύφος του κ. Πολάκη είναι καλό ή κακό, αν είναι ευγενής ή αγενής καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει φαίνεται -καθώς είναι κοντοχωριανοί- το ύφος το αψύ των Σφακιανών και θέλει να συζητάμε γι' αυτό, όχι για τα επιδόματα που θέλετε να καταργήσετε, όχι για το δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε, όχι για την οικονομία η οποία βγαίνει από την κρίση, όχι για τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια τα οποία θέλετε να κουκουλώσετε. Ε, λοιπόν, εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη.

Ενημερώστε τον κ. Μητσοτάκη τον αρχηγό σας ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης σε αυτήν εδώ την αίθουσα, θα μετατρέψω τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και θα συζητήσουμε τα μεγάλα και τα κρίσιμα, όχι αυτά που θέλετε εσείς. Θα 'ρθεί εδώ ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, θα 'ρθει εδώ και θα μας πει γιατί θέλει να μειωθεί, αντί να αυξηθεί, ο κατώτατος μισθός, γιατί θέλει το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, γιατί θέλει να κουκουλώσει τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια. Γι’ αυτά θα δώσετε λογαριασμό και θα απαντήσετε. Οποτεδήποτε θέσετε πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης ή συνολικά της κυβέρνησης -δεν το τολμάτε- εδώ θα συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, μπροστά στον ελληνικό λαό, για το πού φέρατε τη χώρα, πού την καταντήσατε και πώς εμείς τη βγάζουμε από την κρίση. Αυτό το πικρό ποτήρι θα το πιείτε μέχρι τέλους».

Η απάντηση Κυμπουρόπουλου

Ο Σ. Κυμπουρόπουλος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και υπογράμμισε πως πέρασε από διαδικασία που διήρκησε για μήνες μέχρι να διοριστεί σε μια θέση για την οποία θα ξανακριθεί.

Λυπάμαι γιατί όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και είναι μια κυβέρνηση η οποία τα προασπιζόταν, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την προάσπιση των δικαιωμάτων, γιατί δικαίωμα είναι να μπορώ να φεύγω, να κινούμαι και να βρίσκομαι στο χώρο που θέλω όποτε θέλω. Αυτό είναι ντροπή, όχι προς το πρόσωπό μου, δείχνουν ότι δεν αναγνωρίζεται το πανανθρώπινο δικαίωμα του να κάνω τα θέλω μου όπως τα θέλω.

Εγώ είχα την ιδιαίτερη χαρά να το έχω, πρέπει όμως να μιλάμε για όλους και αυτό αναζητώ εγώ. Σε αυτή τη θέση που βρίσκομαι εγώ βρίσκομαι κάτω από μια διαδικασία υπό κρίση. Δεν είμαι μόνιμος επιμελητής, για πέντε χρόνια κρίνομαι για το αν η εργασία μου μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες ενός νοσοκομείου, άρα έχω περάσει από μια επιτροπή, η επιτροπή με αξιολόγησε πέρασα από μια διαδικασία 7-8 μηνών μέχρι να γίνει ο διορισμός μου. Δεν είναι μια μέρα σηκώθηκε ένα τηλέφωνο, χρησιμοποίησα ένα νόμο και την επόμενη μέρα μπήκα».

Καταδικάζουν ΚΚΕ – ΚΙΝΑΛ

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, καταδίκασε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν περιμένει την αποπομπή του Π. Πολάκη, καθώς εκφράζει απόλυτα τη στάση του Α. Τσίπρα.

«Δεν περιμένουμε να αποπέμψει ο κ. Τσίπρας τον κ. Πολάκη. Το ξέρουμε ότι τον εκφράζει απόλυτα. Όμως τόσο δηλητήριο για έναν νέο άνθρωπο μόνο από φασίστες. Δεν περιμένουμε να αποπέμψει ο κ. Τσίπρας τον κ. Πολάκη. Το ξέρουμε ότι τον εκφράζει απόλυτα. Όμως τόσο δηλητήριο για έναν νέο άνθρωπο μόνο από φασίστες».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για απαράδεκτη, ανήθικη και καταδικαστέα τοποθέτηση. «Η δήλωση Πολάκη είναι απαράδεκτη, ανήθικη και καταδικαστέα, όπως απαράδεκτη κι ανήθικη είναι και η στάση του πρωθυπουργού να τον καλύψει σε αντίθεση με αυτό που έπραξαν άλλα στελέχη του»

Πυρά και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά της τοποθέτησης Πολάκη τάχθηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας «δεν  εκπροσωπεί με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος και του ΣΥΡΙΖΑ και αδικεί την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύει το έργο των οικογενειών και των ΑμεΑ για ίσες ευκαιρίες», προσθέτοντας πως ο Π. Πολάκης «αδικεί τον εαυτό του με όσα είπε και το κυβερνητικό του έργο».

Την ίδια θέση πήρε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, έκανε λόγο για ατυχή δήλωση και τόνισε ότι ο Π. Πολάκης πρέπει να ανακαλέσει τη σχετική τοποθέτηση. «Ατυχής η δήλωση, δε νομίζω ότι εκφράζει τον Παύλο. Θα πρέπει να την πάρει πίσω».