γράφει ο Μηνάς Κωνσταντίνου

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ένας ανάπηρος αριστούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Χάρη στον κόπο του και στις θετικές διακρίσεις που κάνει ο νόμος, ο Στ. Κυμπουρόπουλος προσελήφθη το 2016 στο νοσοκομείο Αττικόν, στη θέση του Επιμελητή Β'. Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του με τα κοινά, ο ίδιος αποφάσισε να πολιτευτεί για εκείνα που πιστεύει και να διεκδικήσει την ψήφο για μία έδρα στην επόμενη ευρωβουλή.
 
Όπως κάθε υποψήφιος -και ειδικά νεοεισερχόμενος στην πολιτική- έτσι και ο Στ. Κυμπουρόπουλος κρίνεται από τα λεγόμενά του, καθώς από αυτά μπορεί ο ψηφοφόρος να συνάγει τον πολιτικό του προσανατολισμό.
 

«Δεν θέλησα ποτέ μόρια, #επιδόματα, #χάρες. Ίσες #ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει»

 
Δεδομένου πως στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, τα παραπάνω προσφέρονται ως μία ελάχιστη προσπάθεια κάλυψης της ανισότητας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, είναι προφανές πως μία τέτοια δήλωση δεν έπρεπε και δεν θα έμενε αναπάντητη. Τόσο επειδή είναι πολλοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες που βάσει οικονομικής κατάστασης έχουν ανάγκη την επιδοματική πολιτική και τα μόρια, και δεν τα θεωρούν «χάρες» αλλά υποχρέωση του κράτους, όσο και επειδή η ίδια η πορεία του Στ. Κυμπουρόπουλου διαψεύδει αυτό το «διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει». Αλλά κυρίως, επειδή υπάρχει μία ολόκληρη πολιτική τάξη στην οποία απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία, που πράγματι τα θεωρεί όλα αυτά «χάρες» και καλωσορίζει ως «φυσική» την ανισότητα, από όπου κι αν προέρχεται.
 
Δυστυχώς, η απάντηση ήρθε από τον Παύλο Πολάκη. Ο οποίος έσπευσε να του απαντήσει σε πολιτικό επίπεδο την αντίφαση που διέπραξε με τη δήλωσή του, με το γνωστό παρωχημένο στυλ που τον διακρίνει να τον οδηγεί να αναρτήσει ακόμα και το ΦΕΚ της πρόσληψης του Στ. Κυμπουρόπουλου στο δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται. Μια ανάρτηση στην οποία μάλιστα μάλιστα, σύμφωνα με την απάντηση του Στ.Κυμπουρόπουλου, η ανάρτηση του ΦΕΚ είναι η μισή αλήθεια: Ακολούθησα μια νόμιμη διαδικασία που υπήρχε κρίση, αξιολόγηση και σε αυτή τη θέση που βρίσκομαι εγώ βρίσκομαι κάτω από μια διαδικασία υπό κρίση. «Δεν είμαι μόνιμος επιμελητής, για πέντε χρόνια κρίνομαι για το αν η εργασία μου μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες ενός νοσοκομείου, άρα έχω περάσει από μια επιτροπή, η επιτροπή με αξιολόγησε πέρασα από μια διαδικασία 7-8 μηνών μέχρι να γίνει ο διορισμός μου. Δεν είναι μια μέρα σηκώθηκε ένα τηλέφωνο, χρησιμοποίησα ένα νόμο και την επόμενη μέρα μπήκα» εξήγησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.
 
Υπόθεση εργασίας όμως: Εάν στη θέση του Στ. Κυμπουρόπουλου βρισκόταν ένας άλλος υποψήφιος, αρτιμελής αυτή τη φορά, ο οποίος θα είχε υποπέσει σε μία ανάλογη αντίφαση, δεν θα ήταν εύλογη η αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων; Εάν ένα μέλος ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, διορισμένο στο Δημόσιο με επιπλέον μοριοδότηση κατηγορούσε για αδιαφορία τον κρατικό μηχανισμό, δεν θα ήταν αναμενόμενο να λάβει μία απάντηση; Πόσο «αήθες» θα ήταν κάποιος να του υπογραμμίσει το αυτονόητο, και ειδικά, όταν πολιτεύεται με μία πολιτική παράταξη που έχει αποδείξει με πράξεις πως αντιστρατεύεται τις «παροχές» αυτές.
 
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να θέσει την υποψηφιότητα Κυμπουρόπουλου απέναντι στην υποψηφιότητα Κόκκαλη του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ είμαι με την “ελίτ” και τη διαπλοκή που προτείνω για υποψήφιο ευρωβουλευτή έναν άνθρωπο σαν τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και όχι αυτός που θέλει στην Ευρωβουλή τον Κόκκαλη;» είχε δηλώσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα, χρησιμοποιώντας τον «αντιπαράδειγμα» Κυμπουρόπουλου αντί για οποιονδήποτε εκ των υπολοίπων 41 υποψηφίων, για λόγους που εκείνος μόνο γνωρίζει.
 
Σήμερα, σε συγχορδία με την πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ, έβαλε την κοινοβουλευτική -και όχι μόνο- ομάδα του να «προστατέψει» τον Στ. Κυμπουρόπουλο, με την ίδια στερεοτυπική λογική που άνθρωποι σαν τον Στ. Κυμπουρόπουλο αντιπαρατίθενται και προσπαθούν να αποδομήσουν σε όλη τους τη ζωή.
 
Είναι ικανοποιημένος ο κ. Κυμπουρόπουλος από αυτή την «χάρη» στον ίδιο και το αναπηρικό κίνημα; Είναι το «ύψος» στο οποίο τον τοποθετεί η Ελ. Βόζεμπεργκ αυτό που επιφυλάσσει ο ίδιος για τον εαυτό του;