Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», η Ernst & Young, που ανέλαβε τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ για το 2018, έδειξαν βαρύτατες ζημίες. Σύμφωνα με τον έλεγχο για το 2018, η ΔΕΗ ήλθε αντιμέτωπη με ζημίες μετά από φόρους 542 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017, με βάση τα αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Κάνουν λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Όπως αναφέρουν, η «τρύπα» προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία και ο όμιλος στην κλειόμενη χρήση παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους  υπολείπονταν κατά 949εκατ.  ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του capital.gr, το πόρισμα στων ελεγκτών της Ernst & Young έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Ενδεικτικό της βαρύτητας του ζητήματος είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί πάνω από 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όλες τις μεγάλες βιομηχανίες της αγοράς και το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΔΕΗ πρόσφατα εξασφάλισε νέο κοινοπρακτικό δάνειο αξίας 200 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αποπληρώσει διεθνές ομόλογο, που λήγει τον Μάιο. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου ενέκρινε νέο δάνειο 160 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τη σύναψη νέων δανειακών συμβάσεων, σημαντική ένεση ρευστότητας αποτελεί και η εισροή 550,7 εκατ. ευρώ στα ταμεία της τον περασμένο μήνα, με την προπληρωμή της φετινής κατανάλωσης του Δημοσίου.

Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,165 δισ. ευρώ, με μία σειρά κινήσεων που ενισχύουν τη ρευστότητα της επιχείρησης και συμβάλλουν τόσο στην κάλυψη των τρεχουσών οικονομικών αναγκών της όσο και στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο μόνο για φέτος αναμένεται να ανέλθει σε 686,7 εκατ. ευρώ.