«Εμείς μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα γιατί ήδη κερδίσαμε την αξιοπιστία μας» τονίζει με δήλωσή του στο «Έθνος» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ρίχνοντας νερό στο μύλο των σεναρίων που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει επιπλέον ελαφρύνσεις και παροχές, με τη μείωση του ΦΠΑ και του κατώτατου φορολογικού συντελεστή να βρίσκονται στο τραπέζι.
 
«Η Νέα Δημοκρατία μας λέει ότι, στην απίθανη περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, όταν αποκτήσει αξιοπιστία, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι κι αυτή. Συνιστώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να έχουν μεγάλη υπομονή» συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομικών. Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την αντίστοιχη της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου στην ΕΡΤ, η οποία επίσης φρόντισε να αφήσει ανοιχτό κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως «η οικονομία πηγαίνει καλά, κάναμε αίτηση στον ESM για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και το καλό κλίμα μας επιτρέπει να δώσουμε στους πολίτες αυτό που τους αναλογεί».
 
«Δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου, όπως κάναμε στο παρελθόν, για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει, εκεί που θέλουμε να το δώσουμε» δήλωσε η υφυπουργός, ενώ δεν δίστασε να επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι «βρίσκονται διάφορες προτάσεις, τις κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε. Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου συντελεστή».
 
Την ίδια ώρα, η ΕΛΣΤΑΤ κοινοποίησε στη Eurostat τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2018, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ ή 8,149 δισ. ευρώ. Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει έτσι τη νέα επίτευξη υπερπλεονάσματος, και αναμένεται να προσδιορισθεί από το υπουργείο Οικονομικών το ακριβές ύψος της υπέρβασης από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής.

Τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, με τους σχεδιασμούς να περιλαμβάνουν πλήθος σεναρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως το υπερπλεόνασμα των 2 δισ. που καταγράφεται, έρχεται αφού στα τέλη του 2018 μοιράστηκε το κοινωνικό μέρισμα και τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ, εκτοξεύοντας ουσιαστικά την υπέρβαση του στόχου στα σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στο 181,1% του ΑΕΠ ή 334,5 δισ. ευρώ.
 

Σενάρια επί σεναρίων για τα κυβερνητικά σχέδια

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης περιστρέφονται γύρω από μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό 24% στον χαμηλό ΦΠΑ του 13%. Οι ίδιος πληροφορίες αναφέρονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και βασικά είδη διατροφής όπως είναι ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια και άλλα.
 
Κατά άλλες πληροφορίες, του News 247, τα θετικά στοιχεία της Eurostat δίνουν αέρα 2 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση, ώστε να δρομολογήσει το πλεόνασμα σε θετικά μέτρα, όπως:
 

  • Η θέσπιση ενός μόνιμου επιδόματος για τους συνταξιούχους και του υπαλλήλους με την μορφή του 13 μισθού / σύνταξης
  • Η επιστροφή μέρους των αναδρομικών που θέσπισαν δικαστικές αποφάσεις σε συνταξιούχους είτε αυτοί έχουν προσφύγει δικαστικά είτε όχι
  • Η μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και ίσως μια μικρή μείωση του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 12%
  • Η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.με παράλληλη μείωση της ειδικής εισοφοράς αλληλεγγύης
  • Η μείωση του ΕΦΚ στα υγρά καύσιμα

 
Τρίτο δημοσίευμα την Μεγάλη Τετάρτη, από την Καθημερινή αυτή τη φορά, κάνει λόγο για «νέες προεκλογικές παροχές από την Eurostat», συμπυκνώνει τις παραπάνω πληροφορίες, σημειώνοντας τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ για επιπλέον ελαφρύνσεις.