Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που μεταφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping επικεντρώθηκαν στο μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, ενώ οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Li Keqiang και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang (τέταρτος στην ιεραρχία του κόμματος) είχαν ως βασικό αντικείμενο διάφορες πτυχές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός στάθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο γεγονός ότι την πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο α. Τσίπρας την Κίνα, το 2016 (σ.σ. συνολικά έχει πραγματοποιήσει τρεις επισκέψεις ως πρωθυπουργός) «η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση, αλλά ξεπεράσατε θριαμβευτικά την κρίση».

Κινέζοι αξιωματούχοι, με τους οποίους είχε σήμερα συνομιλίες ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκαν «να εξετάσουν κατά προτεραιότητα προτάσεις της Ελλάδας για εξαγωγές φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια)», ενώ υπήρξε και δέσμευση για επίλυση οιονδήποτε θεμάτων είχαν δημιουργηθεί σε παλαιότερα έτη με ελληνικά προϊόντα, τα οποία εμπεριείχαν το όνομα «Μακεδονικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι «όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις είναι απόρροια του κλίματος που δημιούργησε η επίσκεψη αλλά και του γεγονότος ότι συστηματικά αναβαθμίζονται οι διμερείς σχέσεις την τελευταία τετραετία.

Υπογράμμισε πως «είναι σε καλό δρόμο να έρθει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα κινεζική τράπεζα», προσθέτοντας ότι «είμαστε σχετικά πίσω σε σχέση με το μεγάλο δυναμικό που έχει η κινεζική αγορά, στον τομέα των επενδύσεων, ειδικά σε νέες τεχνολογίες, αλλά και στον αγροτικό τομέα».