του Mehdi Hasan
Δημοσιεύτηκε στο The Intercept

«Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ» όπως δεν είπε ο Αινστάιν, «είναι το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα».

Μήπως οι Δημοκρατικοί τρελάθηκαν;  Σκοπεύουν πραγματικά να προτείνουν για το 2020 τον ίδιο τύπο υποψηφίου που είχαν προτείνει απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ το 2016; Πραγματικά, το Δημοκρατικό κόμμα θέλει να προτείνει την Χίλαρι νούμερο 2;

Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο και γερουσιαστή από το Delaware, ο οποίος ηγείται στις δημοσκοπήσεις και έκανε νύξη για το ότι θα αποκάλυπτε αν θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος σε «λίγες εβδομάδες» και μάλιστα ίσως επιλέξει από νωρίς έναν συνεργάτη για τη διαδικασία.

Ξεχάστε, για μια στιγμή, την περσόνα του, του «εργάτη-στην-άκρη-του-μπαρ». Αγνοήστε επίσης τον πρόσφατο, όσο και γελοίο ισχυρισμό του ότι έχει «το πιο προοδευτικό ιστορικό  από οποιονδήποτε» που διεκδικεί την προεδρία. Σκεφτείτε, αντί για αυτά, το πλήθος των ομοιοτήτων που φαίνεται να έχει με τον νικημένο κατά κράτος δημοκρατικό υποψήφιο του 2016.

Υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ; Τσεκ! H Κλίντον διαπομπεύτηκε τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά σαν ένα άγριο αρπακτικό. Η ψήφος της υπέρ της εισβολής στο Ιράκ την στοίχειωσε και στις δύο της καμπάνιες του 2008 και 2016. Για την ακρίβεια, μια μελέτη δύο ακαδημαϊκών το 2017 βρήκε μια «σημαντική και με νόημα σχέση μεταξύ του ποσοστού στρατιωτικής θυσίας μιας κοινότητας και της υποστήριξής της για τον Τραμπ» και υποδήλωσε ότι αν η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν «είχαν ακόμα και ένα μετρίως χαμηλό ποσοστό θυμάτων», θα είχαν «στείλει την Χίλαρι Κλίντον στο Λευκό Οίκο».

Ας είμαστε σαφείς: Αν κατέβει για πρόεδρος, ο Μπάιντεν θα είναι ο μόνος υποψήφιος – από τους συνολικά 20 Δημοκρατικούς που διεκδικούν την υποψηφιότητα – που θα έχει ψηφίσει υπέρ του Ιράκ. Όντας ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την περίοδο πριν την εισβολή, ο Μπάιντεν (λανθασμένα) ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να εξαλείψουν την απειλή» από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ένας πρώην στρατιωτικός επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών έφτασε να κατηγορήσει τον τότε γερουσιαστή για “στημένη” ακροαματική επιτροπή που παρείχε «πολιτική κάλυψη για την τεράστια στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ».

Κολλητός της Wall Street; Τσεκ! Η Κλίντον είχε πρόβλημα με την Goldman Sachs; Ο Μπάιντεν έχει με το MBNA. Με έδρα στην γενέτειρά του στο Delaware, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός MBNA ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός του όταν έγινε γερουσιαστής. Το 2005 ο Μπάιντεν στήριξε ένα νομοσχέδιο για τη χρεοκοπία, που προστάτευε τις τράπεζες ξεδιάντροπα εις βάρος των δανειοληπτών, και έγινε νόμος από τον George W. Bush.

Το National Review αργότερα αναφέρθηκε στον Μπάιντεν ως “ο γερουσιαστής του MBNA”. Ο γιος του γερουσιαστή, ονόματι Hunter, εργαζόταν στην εταιρεία όταν ο πατέρας του ασκούσε πίεση υπέρ του νομοσχεδίου για την χρεοκοπία. Υπάρχει μια λέξη γι’ αυτό, σωστά; Τραμπ-ικό.

Όπως έκανε και το 2016, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς θα κατακρίνει έντονα τις τράπεζες   πάλι ενόψει του 2020· όπως έγινε και το 2016, ο συνάδελφός του και επικρατέστερος αντίπαλος θα τις υπερασπίζεται. «Αγαπώ τον Μπέρνι, αλλά δεν είμαι ο Μπέρνι Σάντερς», επιβεβαίωσε ο Μπάιντεν σε μια ομιλία του τον Μάιο του 2018. «Δεν νομίζω πως 500 δισεκατομμυριούχοι είναι ο λόγος που έχουμε πρόβλημα. Οι άνθρωποι στην κορυφή δεν είναι κακοί».

Πρωταθλητής στις μαζικές φυλακίσεις; Τσεκ! Η Κλίντον δέχτηκε επικρίσεις για την υποστήριξη του νομοσχεδίου για το έγκλημα το 1994, το οποίο βοήθησε στην άνοδο του πληθυσμού των φυλακών των Ηνωμένων Πολιτειών, εισήγαγε νέα ομοσπονδιακά εγκλήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή και επιδείνωσε σε τεράστιο βαθμό τις φυλετικές διαφορές στο σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Και ο Μπάιντεν; Λοιπόν, αυτός το έγραψε!

Θυμάστε πως η επαίσχυντη υποστήριξη της Κλίντον στο νομοσχέδιο του 1994 της γύρισε μπούμερανγκ το 2016; «Δεν είναι απλώς συμμορίες παιδιών πια», είπε. «Είναι συχνά το είδος των παιδιών που ονομάζουμε «υπεραρπακτικά». … Πρέπει να τους κάνουμε να λυγίσουν».

Δεν νομίζετε πως η εδώ και δεκαετίες «σκληρή στο έγκλημα» ρητορική του Μπάιντεν θα τον βλάψει κι αυτόν; Ειδικά με τους ψηφοφόρους της μειοψηφίας; «Ένας από τους στόχους μου, ειλικρινά, είναι να κλείσω τον Willie Horton στη φυλακή» ανακοίνωσε το 1990, ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

«Δεν με νοιάζει γιατί κάποιος είναι κακοποιός στην κοινωνία», είπε ο Μπάιντεν το 1993, καθώς κορόιδευε τους «τρελούς Δημοκρατικούς» που προσπαθούσαν να καταλάβουν τις αιτίες της εγκληματικότητας. «Δεν με νοιάζει γιατί κάποιος είναι αντικοινωνικός. Δεν με νοιάζει γιατί κάποιοι έχουν γίνει κοινωνιοπαθείς. Έχουμε την υποχρέωση να τους αποκλείσουμε από την υπόλοιπη κοινωνία».

«Το μεγαλύτερό μου επίτευγμα είναι η νομοθεσία για την εγκληματικότητα του 1994» είπε στην Εθνική Ένωση Σερίφηδων το 2007.  

Εκατομμύρια μαύρων ψηφοφόρων αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την Κλίντον το 2016.  Γιατί να μην κάνουν το ίδιο ως απάντηση και στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν για το 2020;

Είναι φιλικός  προς τους ισχυρούς; Ναι. Οι Κλίντον έφτασαν στην Ουάσιγκτον το 1993, εν συνεχεία, η Κλίντον ήταν επί οκτώ χρόνια στην Γερουσία και τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση του Ομπάμα. Ο Μπάιντεν έφτασε στην Ουάσιγκτον το 1973, ήταν γερουσιαστής για 36 χρόνια, επί οκτώ χρόνια στην κυβέρνηση του Ομπάμα.

Ποια θα είναι η απάντηση του Μπάιντεν όταν ο Trump θα είναι ξανά υποψήφιος ως το αουτσάιντερ των εκλογών του 2020 έναντι της ισχύουσας τάξης; Θα υποστηρίξει η βάση των Δημοκρατικών έναν υποψήφιο ο οποίος έγινε φίλος και υπερασπίστηκε τον διαβόητο Strom Τhurmond, ο οποίος είναι υπέρ των φυλετικών διαχωρισμών, και έναν υποψήφιο του οποίου οι σύμμαχοι περηφανεύονται ότι “είναι ένας τύπος που τα πηγαίνει καλά με τον Mitch McConnell και ένα σωρό ακόμη ρεπουμπλικάνους”; Είναι αυτό το δυνατό του σημείο;

Επιρρεπής στις κοτσάνες; Τσεκ! Νομίζετε ότι η χρήση του όρου “αξιοθρήνητοι” από την Κλίντον για τους υποστηρικτές του  Τραμπ ήταν βαριά; Ξινίσατε όταν είπε «Pokemon-Go στις δημοσκοπήσεις»; Ο πρώην αντιπρόεδρος διαθέτει επίσης μακρά λίστα από ανυπόφορους “Μπαϊντεν-ισμούς”. Θυμηθείτε όταν είπε σε έναν γερουσιαστή σε αναπηρικό αμαξίδιο «σήκω όρθιος… για να σε δούνε»; Ή όταν απευθυνόμενος σε ένα ως επί το πλείστον κοινό Αφροαμερικανών  είπε ότι ο Mitt Romney “θα σας γυρίσει πίσω στις αλυσίδες”; Ή όταν είπε “δεν μπορείς να πας σε ένα 7-Eleven ή σε ένα Dunkin’ Donuts αν δεν έχεις μία ελαφρώς Ινδική προφορά”; Θα μπορούσα να πω κι άλλα. Κι άλλα. Κι άλλα. (Και μην με κάνετε ν’ αρχίσω για τα ανατριχιαστικά «βίντεο με Τζον Μπάιντεν»…)

Ποιος ο λόγος να προτείνεις για υποψήφιο πρόεδρο κάποιον που θα κάνει τον Τραμπ να φαίνεται… ποια είναι η λέξη… φυσιολογικός;

Άχρηστος; Τσεκ! Η Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, με την δεύτερη προσπάθεια, έχοντας ηττηθεί από τον Ομπάμα οκτώ χρόνια νωρίτερα. Για τον Μπάιντεν θα είναι η τρίτη φορά. Οι υποστηρικτές του μπορεί να μη θέλουν να το θυμάστε, αλλά έχει κατέβει για πρόεδρος δύο φορές ήδη: το 1987 παραιτήθηκε από την κούρσα προκριματικών των Δημοκρατικών τρεις μήνες αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του επειδή κατηγορήθηκε για λογοκλοπή τμήματος της ομιλίας του. Το 2008, εγκατέλειψε την κούρσα όταν ήρθε πέμπτος στη συνέλευση για την επιλογή εκλογέων στις προκριματικές εκλογές της Iowa, κερδίζοντας ποσοστό μικρότερο του ενός τοις εκατό.

Και όμως τώρα, όπως φαίνεται, αυτός και οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι αυτός ο κατ’ εξακολούθηση αποτυχημένος, είναι ο μόνος Δημοκρατικός υποψήφιος ικανός να πάρει τους ψηφοφόρους της λευκής εργατικής τάξης από τον Τραμπ και να θριαμβεύσει στις προεδρικές εκλογές του 2020;

Πού είναι τα στοιχεία που δικαιολογούν αυτόν τον γελοίο ισχυρισμό; Καταρχάς, μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι «κάθε εν δυνάμει Δημοκρατικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 -ανακοινωμένος ή μη-  θα νικήσει τον πρόεδρο Τραμπ σε μια αναμέτρηση στήθος με στήθος». (Όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Μπάιντεν στο The Intercept τον Δεκέμβριο, «Νομίζω μπορεί να τον νικήσει ο οποιοσδήποτε».)

Το μεγαλύτερο ζήτημα ωστόσο, είναι το ότι δεν υπάρχει κανένα ερώτημα για τους Δημοκρατικούς το 2020 του οποίου η απάντηση να είναι ο Μπάιντεν. Μα πραγματικά, δεν πήραν το μάθημά τους πριν από τρία χρόνια;

Μεταφράστηκε συλλογικά από μέλη της πλατφόρμας των 1101