Αρκετά διαφοροποιημένη δείχνει η πολιτική σκηνή στην Ισπανία μετά τις χθεσινές εκλογές, όπου το Λαϊκό Κόμμα καταποντίστηκε και συγκέντρωσε  16,7%. Το κόμμα του συντηρητικού Πάμπλο Κασάδο εξασφάλισε μόλις 66 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2016 είχε συγκεντρώσει 137 έδρες, παρουσιάζοντας την χειρότερη εκλογική επίδοση των τελευταίων δεκαετιών.

Νικητές, έχοντας μεγάλη διαφορά από το δεύτερο Λαϊκό Κόμμα, αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ που συγκέντρωσαν το 28,7% των ψήφων και εξασφάλισαν 123 έδρες. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι κεντροδεξιοί Ciudadanos και στην τέταρτη οι Ποδέμος που εκπροσωπούν το Αριστερό ρεύμα στην ισπανική Βουλή.  Ωστόσο, έχασαν 29 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2016.

Είσοδος των ακροδεξιών μετά από δεκαετίες

Το ακροδεξιό VOX έλαβε ποσοστό 10,3% και εξασφάλισε 24 έδρες, στην πρώτη του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές στη χώρα. Κατάφεραν έτσι την είσοδο ακροδεξιού κόμματος στη Βουλή μετά από δεκαετίες και τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Οι ακροδεξιοί του VOX, που τον Δεκέμβριο κατάφεραν να μπουν και στο τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας, στήριξαν την προεκλογική τους καμπάνια σε ρατσιστικό και αντιμεταναστευτικό λόγο, ενώ στοχοποίησαν τον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, μιλώντας για πολιτικά σκάνδαλα και ανηθικότητα .

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Εlpais», ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χαβιέρ Ορτέγα Σμιθ διεμήνυσε στην κεντροαριστερά και στην αριστερά ότι «το πάρτι τέλειωσε», ενώ ο πρόεδρος Σαντιάγο Αμπασκάλ ανήγγειλε την αρχή της «επανακατάκτησης» της Ισπανίας και επέμεινε πως η παράταξη του «ήρθε για να μείνει».

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Αν και οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να αναδειχθούν πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, συγκέντρωσαν 123 έδρες και απέχουν πολύ από το όριο των 176 εδρών που απαιτείται για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει δηλώσει ανοικτά ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τους Ποδέμος του Ιγκλέσιας, αλλά ακόμα και έτσι θα έχουν στα χέρια τους 165 έδρες. Θα χρειαστούν τις έδρες της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (μετρούν 15 έδρες), ωστόσο ο Σάντσεθ δείχνει αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ένα ακόμη σενάριο είναι η συνεργασία των Σοσιαλιστών με τους Ciudadanos (57 έδρες), προκειμένου να πιαστεί ο στόχος της απόλυτης πλειοψηφίας. Οι Ποδέμος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν με τους Ciudadanos, λόγω της νεοφιλελεύθερης ατζέντας των τελευταίων. Σημειώνεται ότι πλήθος ψηφοφόρων του Σάντσεθ του ζητούσαν το βράδυ της Κυριακής με συνθήματα να μην προχωρήσει σε μια τέτοια συμμαχία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως θα σεβαστεί το αίτημα τους.