«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος». Αυτό ανήρτησε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ. Λίγο νωρίτερα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Γκουαϊδό μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.
 

 
«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό, ενώ αποκάλεσε εκείνους που βρίσκονται στο πλευρό του «ήρωες του στρατού». Μάλιστα, όπως αναφέρει το Sky News, ο Γκουαϊδό προαναγγέλλει μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της Βενεζουέλας». Όπως αναφέρει ανταποκριτής του βρετανικού μέσου, «ο στρατός παραμένει πιστός στον Μαδούρο και δεν έχει αλλάξει πλευρά, αλλά παρά ταύτα, ο Γκουαϊδό προβλέπει πως -ή έστω έτσι υποστηρίζει δημόσια- πως αυτό πρόκειται να συμβεί». Επίσης, δημοσίευμα της ELPAIS που επικαλείται δήλωση του υπουργού Άμυνας κάνει λόγο για «ομαλότητα στις στρατιωτικές βάσεις», ενώ αντίστοιχη εικόνα καταγράφει και ο Guardian, επικαλούμενος δήλωση του αρχηγού του στρατού, Βλάντιμιρ Παντρίνο.
 
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε σήμερα πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο. Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δημοσιογράφος του Reuters είδε τον Γκουαϊδό να στέκεται κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας εν μέσω μια ομάδας ανδρών που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Δίπλα του, κατά τη διάρκεια του βίντεο, βρισκόταν και ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.
 

 
«Αυτή είναι μία στιγμή για όλους τους Βενεζουελάνους, εκείνους που φορούν στολή και εκείνους που δεν φορούν» δήλωσε λίγο αργότερα ο Λ. Λόπες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από το 2014, οπότε και τέθηκε υπό κράτηση. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα απελευθερώθηκε από τον στρατό.
 
Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Έκτοτε, ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, ασκώντας πιέσεις με την στήριξη των ΗΠΑ στον Μαδούρο, με σκοπό ο τελευταίος να παραιτηθεί. Σημειώνεται πως περίπου 50 χώρες, εκτός των ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
 
Ακόμα μία σημαντική εξέλιξη, η θερμή υποδοχή με την οποία υποδέχτηκε την είδηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που δήλωσε πως η σημερινή εξέλιξη «σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα – την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε», ενώ πανηγύρισε και για την απελευθέρωση του Λόπες, δηλώνοντας πως πρόκειται για «μεγάλη είδηση». «Να ζήσει η ελεύθερη Βενεζουέλα» καταλήγει στη δήλωσή του. Αντίστοιχη υποστηρικτική στάση τηρεί ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών (OEA), με τον γενικό γραμματέα της, Λούις Αλμάγκρο, να δηλώνει πως χαιρετίζει «την προσήλωση του στρατού στο Σύνταγμα και στον Πρόεδρο Γκουαϊδό. Η πλήρης υποστήριξή μας στη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία», συμπληρώνοντας πως απαιτείται «ειρηνικός τρόπος».
 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, καταδικάζει τα σημερινά γεγονότα, τονίζοντας πως «η απόπειρα πραξικοπήματος υποστηρίζεται από τη δεξιά και τα ξένα συμφέροντα, αλλά είμαστε σίγουροι πως η γενναία Βολιβαριανή Επανάσταση του αδερφού Μαδούρο θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε αυτή την ιμπεριαλιστική επίθεση». Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του πραξικοπήματος, υποστηρίζει «τη βία και τον θάνατο στη Βενεζουέλα, ενδιαφερόμενες μόνο για τα συμφέροντά τους και καθόλου για τις ανθρώπινες απώλειες». Τέλος, καλεί «να διαφυλάξουμε πως οι πραξικοπηματίες – εισβολείς δεν θα επιστρέψουν στην επικράτειά μας».
 

 
Οι διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές. Στο μεταξύ, βίντεο που δημοσιεύτηκε από την El Mundo, δείχνει οδομαχίες κοντά στη στρατιωτική βάση της Λα Καρλότα.
 

 
Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.
 
Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο, συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.