Σύμφωνα με πληροφορίες του Voice of America, ο Γκουτέρες αναφέρθηκε από το Πεκίνο στις πρόσφατες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε Νέα Ζηλανδία και Σρι Λάνκα σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, τονίζοντας ότι «χώροι λατρείας έχουν μετατραπεί σε στόχους, αντί να αποτελούν ασφαλή καταφύγια, όπως θα έπρεπε».

Δήλωσε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις τείνουν να γίνουν κανονικότητα. ««Μουσουλμάνοι δολοφονούνται μέσα σε τεμένη, οι χώροι λατρείας τους υφίστανται βανδαλισμούς• εβραίοι δολοφονούνται μέσα σε συναγωγές, οι επιτύμβιες πλάκες τους λερώνονται με αγκυλωτούς σταυρούς, χριστιανοί δολοφονούνται ενώ προσεύχονται, οι εκκλησίες τους υφίστανται εμπρησμούς. Τέτοιου είδους γεγονότα έχουν γίνει υπερβολικά συχνά».

Τέλος, υποστήριξε ότι με κάποιο τρόπο «ο κόσμος οφείλει να πάρει μέτρα για να εξαλειφθεί ο αντισημιτισμός, το μίσος εναντίον των μουσουλμάνων, ο διωγμός των χριστιανών κι όλες οι άλλες μορφές του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της υποκίνησης μίσους» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι δουλειά όλων μας. Η μάχη εναντίον του μίσους και του εξτρεμισμού βρίσκεται σε σημείο καμπής. Το μίσος είναι απειλή για όλο τον κόσμο, επομένως όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετάσχει στην καταπολέμηση του μίσους».