Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δικαστήριο του Κίτο απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο Μπίνι κατά της κράτησής του εκτιμώντας ότι αν απελευθερωθεί ο Σουηδός ενδέχεται να τεθεί σε «κίνδυνο» η έρευνα που διεξάγεται.

Ο Όλα Μπίνι συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να μεταβεί στην Ιαπωνία στις 11 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία ο Ασάνζ, από τον οποίο ο Ισημερινός ανακάλεσε το άσυλο που του είχε χορηγήσει, συνελήφθη στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

Τότε η υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Μαρία Πάουλα Ρόμο είχε δηλώσει ότι ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Ασάνζ εμπλέκεται σε ένα σχέδιο «αποσταθεροποίησης» του προέδρου Λενίν Μορένο και είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο.

Η Ρόμο είχε χαρακτηρίσει τον Μπίνι ως «ένα πρόσωπο που πρόσκειται στο WikiLeaks» και είχε προσθέσει ότι τα τελευταία χρόνια είχε μεταβεί τουλάχιστον 12 φορές στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 350 ημερών, από δικαστήριο του Σάουθγουορκ στη Βρετανία, καθώς κατηγορείται πως προ επταετίας παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του.

Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ, ανακοινώνοντας την απόφασή της, σχολίασε ότι η κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο και να εκφράσει την περιφρόνησή του απέναντι στη βρετανική δικαιοσύνη. Επίσης, σύμφωνα με το NPR, η δικαστής επέλεξε στην ετυμηγορία της να αναφερθεί και στο κόστος της διαβίωσης του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, υποστηρίζοντας πως κόστισε στους Βρετανούς φορολογούμενους σχεδόν 21 εκατ. δολάρια..

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έφτασε στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ με βαν της αστυνομίας και χαιρέτισε, με υψωμένη τη γροθιά, τους υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Ντροπή στον Ισημερινό που πούλησε τον Ασάνζ για χρήματα». Ένας κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Ασάνζ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ασάνζ κατέθεσε γραπτή δήλωση απολογίας στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως οι πράξεις του ήταν η απόρροια τρομακτικών περιστάσεων, πως ζούσε φυλακισμένος στην πρεσβεία, καθώς και πως δύο γιατροί έχουν επιβεβαιώσει τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις του εγκλεισμού του.