Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ και πρόκειται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις κοντά σε αυτή. Συγκεκριμένα, η γεώτρηση θα γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.

Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης SIEM KORKUT, SIEM ALTAN και SIEM SANCAR. Την Πέμπτη το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, βρέθηκε και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ και πέρασε ανοιχτά της Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λεμεσού. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται μεταξύ των οικοπέδων 8 και 12 και η πορεία του παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι το πράσινο φως για την αποστολή του γεωτρύπανου, ελήφθη μετά από την τηλεφωνική επαφή Τραμπ-Ερντογάν,  ενώ από την τηλεφωνική επαφή προέκυψε και η πληροφορία που θέλει τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκέπτεται την Τουρκία τον Ιούλιο, μήνα που σύμφωνα με τους Ρώσους η Τουρκία θα παραλάβει τμήματα των συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το militaire, γίνεται σημαντική προσπάθεια στην κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβασμού ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ  και θεωρείται βέβαιο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί  τη ρήξη.

Στρατιωτική πηγή του μέσου αναφέρει ότι «δεν είναι το Barbaros που μας προβληματίζει, αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ», ενώ πηγή του ΓΕΕΘΑ τονίζει πως σε περίπτωση που το γεωτρύπανο φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ «θα υπάρξει συνεννόηση με την Λευκωσία, παρακολουθούμε την κατάσταση». Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται επικοινωνία της Λευκωσίας με την Ουάσινγκτον ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι προθέσεις των ΗΠΑ μπροστά στη διαφαινόμενη τουρκική επιθετική κίνηση.