Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», η Ε. Αχτσιόγλου ρωτήθηκε για τις αιτιολογημένες απολύσεις και υποστήριξε ότι πλέον η χώρα ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για τον λόγο αυτό μπαίνει «φρένο στην καταχρηστικότητα των απολύσεων» και την ίδια στιγμή «οι απολύσεις θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες».

Όπως τόνισε, αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι τώρα ο εργαζόμενος έπρεπε να καταφύγει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι η απόλυση του είναι καταχρηστική, ενώ πλέον θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι υπήρξε βάσιμος λόγος και αν δεν το αποδείξει θα πάρει ο εργαζόμενους και μισθούς υπερημερίας.

«Πλέον ακολουθούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος που να σχετίζεται είτε με την απόδοση του εργαζομένου είτε με τις ανάγκες της επιχείρησης για να γίνει απόλυση. Μέχρι τώρα ο εργαζόμενος έπρεπε να πάει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι η απόλυσή του είναι καταχρηστική. Στο εξής θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι υπήρξε βάσιμος λόγος και αν δεν το αποδείξει θα πάρει ο εργαζόμενους και μισθούς υπερημερίας. Οι απολύσεις θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες. Βάζουμε φρένο στην καταχρηστικότητα των απολύσεων».

Ερωτηθείσα για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ε. Αχτσιόγλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2019. «Διαμορφώνεται νέο πεδίο δημοσιονομικού χώρου και γι αυτό θα γίνουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές. Αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο θα τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι 120 δόσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, επισημαίνοντας ότι ο ασφαλισμένος από το 2002 και μετά θα υπολογίζεται ότι χρωστά το ελάχιστο, δηλαδή 160 ευρώ το μήνα, ενώ θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ και σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι που χρωστούν μέχρι και 60.000 ευρώ.

«Σε ό,τι αφορά τα ταμεία, θα έχουμε κούρεμα κεφαλαίου, για πρώτη φορά θα έχουμε κούρεμα της βασικής οφειλής. Ο ασφαλισμένος από το 2002 και μετά θα υπολογίζεται ότι χρωστά το ελάχιστο, δηλαδή 160 ευρώ το μήνα. Θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ. Μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι που χρωστούν μέχρι και 60.000 ευρώ, οι περισσότεροι κινούνται στις 20.000 ευρώ. Ειδικά για τους αγρότες θα έχουμε κούρεμα προσαυξήσεων κατά 100%.

Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα αυξηθεί το όριο οφειλών από 4.000 στις 6.000 για τους αγρότες για να πάρουν σύνταξη. 80.000 άνθρωποι έχουν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εγκλωβιστεί. Με το κούρεμα οφειλής διευκολύνονται και λαμβάνουν την επόμενη μέρα σύνταξη. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη, άρα μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα τεθεί σε λειτουργία. Μέσα σε 24 ώρες θα δίνεται η απάντηση στους αιτούντες, ποια είναι η δόση που θα πληρώσουν. Θα μπορεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα στην κουρεμένη οφειλή και τις δόσεις ή μόνο τις δόσεις».