Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλαν την βρετανική κυβέρνηση για παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Ασάνζ και την κάλεσαν να τον βγάλει από την φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh. Η επιτροπή εργασίας του ΟΗΕ, επισημαίνει πως το πρέπει να αποκατασταθεί το δικαίωμα του στην ελευθερία.

«Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για το ότι ο κύριος Ασάνζ κρατείται από τις 11 Απριλίου στις φυλακές Belmarsh, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, ως να κατηγορείται ότι διέπραξε κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα. Η αντιμετώπιση αυτή φαίνεται να παραβιάζει τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας που προβλέπονται από τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση μας προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως εκφράστηκε στη γνωμοδότησή του 54/2015 και στη δήλωση της 21ης Δεκεμβρίου 2018, ότι το δικαίωμα του κυρίου Ασάνζ στην προσωπική ελευθερία πρέπει να αποκατασταθεί».

Η επιτροπή έχει ζητήσει μέχρι στιγμής δύο φορές την απελευθέρωση του Ασάνζ μετά τη σύλληψη λόγω παραβίασης όρων στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία. «Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κράτηση του κυρίου Ασάνζ ήρθε με κατηγορίες που τουλάχιστον δεν είναι εύκολο να στηριχτούν».

Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 350 μέρες. Η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει για το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συνωμοσία με την Τσέλσι Μάνινγκ και κυβερνοπειρατεία.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου την Τετάρτη, ο Τζούλιαν Ασάνζ παραβίασε τους όρους όταν μπήκε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012, ζητώντας άσυλο. Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ, ανακοινώνοντας την απόφασή της, σχολίασε ότι η κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο και να εκφράσει την περιφρόνησή του απέναντι στη βρετανική δικαιοσύνη. Επίσης, σύμφωνα με το NPR, η δικαστής επέλεξε στην ετυμηγορία της να αναφερθεί και στο κόστος της διαβίωσης του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, υποστηρίζοντας πως κόστισε στους Βρετανούς φορολογούμενους σχεδόν 21 εκατ. δολάρια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον κατηγορεί ότι βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ, όταν εκείνη ήταν αναλυτής πληροφοριών, για να σπάσει έναν κωδικό πρόσβασης που ήταν αποθηκευμένος στους υπολογιστές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι αρχές υποστηρίζουν πως έτσι κατάφερε η Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση στα διαβαθμισμένα έγγραφα που τελικά δημοσίευσαν τα Wikileaks, αλλάζοντας για πάντα τον κόσμο.

Σημειώνεται πως η Σουηδία ζητάει την έκδοση του Ασάνζ από το 2010, υπό το βάρος κατηγορίας για απόπειρα βιασμού, υπόθεση που «έπεσε» το 2015 και επανήλθε το 2017. Εάν η Σουηδία υποβάλλει αίτημα έκδοσης προς τη Βρετανία, τότε θα πρέπει να εξεταστεί πριν από των ΗΠΑ.